България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Сектор "Сигурност" е най-непрозрачният!

Има ескалация и на битовата, и на организираната престъпност, отчете ген. Атанас Атанасов пред Bulgaria ON AIR

22.03.2016 | 13:25 Редактор: Ирина Георгиева
Сектор

В Гранична полиция започва проверка след изтекло скандално видео в медийното пространство. На кадрите се вижда как нелегални мигранти преминават браздата пред погледите на гранични полицаи, абсолютно необезпокоявано.

Трябва да се проведе всестранно, обективно и пълно разследване. Това коментира депутат от ДСБ ген. Атанас Атанасов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той посочи, че се притеснява заинтересованите да не прикрият случая, защото по думите му те се намират на много високо ниво във властта и "има опасност да замажат нещата".

"Става въпрос за много тежък скандал. За мен е много важно как ще протече разследването му, защото още вчера видях опити да се замаже. Тъй като шефът на Гранична полиция е заявил, че ще разпореди проверка. Аз бих искал да попитам дали той може да проверява началниците си, защото този канал е покровителстван от най-високо ниво", посочи ген. Атанасов.

Още по темата

Директор на Гранична полиция Елхово е Радослав Сотиров, коментира депутатът от ДСБ. Той припомни, че Сотиров беше заместник-директор на Столичната дирекция на Вътрешните работи преди около година и половина, когато стана "онзи скандал със затрупването на полицията в ТВ7, където за всички стана ясно, че това е политическа поръчка".

"Това беше човекът, който вместо да бъде уволнен, беше тихичко скатан. След това изпратен за директор на Гранична полиция в Елхово - това е един от големите участъци. Това е много висока длъжност. Който знае кой е покровителят на Радислав Сотиров в МВР, ще се сети за какво става въпрос в цялата история", добави ген. Атанасов.

Ако от Правителството искат да бъдат обективни в разследването на този казус, вътрешният министър Румяна Бъчварова трябва да отстрани от това разследване ръководството на Гранична полиция в лицето на директора и заместник-директорът, както и да не допуска главният секретар на МВР, посочи още ген. Атанасов.

Ген. Атанасов съобщи, че утре по време на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред ще поиска да се създаде подкомисия, която да извърши цялостна проверка колко групи в този участък са преминали и са задържани. 

"Сумата, която плаща всеки един преминаващ, е между 500 и 1000 евро. Това всичко го знаят", отбеляза експертът.

"Такъв тип казуси се появяват в резултат и са в пряка последица от кадровата политика на Бойко Борисов в сектор "Сигурност". Всички знаят, че секторът се кадрува лично от Бойко Борисов", добави още ген. Атанасов.
 
Сектор "Сигурност" е най-непрозрачният, категоричен е ген. Атанасов. По думите му никой не знае какво се случва там и няма видими резултати. Има ескалация и на битовата, и на организираната престъпност. От друга страна няма разследване срещу лица от висшите етажи на властта, добави още той.

"Секторът е така кадруван, така подреден, че да не създава проблеми на министър-председателя и на управлението. Там трябва кардинална промяна. Тя не беше осъществена в началото на управлението на днешното правителство и това беше основната причина да подам оставка като председател на Вътрешната комисия. Защото хора, зависими от сарайско-библиотекарската групировка, назначени на високите позиции в сектора останаха на тези позиции", посочи депутатът от ДСБ.

Аз лично смятам да започна вече да говоря за всички проблеми в сектора с имена, с зависимости и обвързаности, подчерта той.

"Поставих вече два въпроса публично пред премиера. Вчера той е казал някъде, че няма да си говори с мен, защото съм много малък. Малък съм на ръст, но иначе няма да позволя по този начин да се развият нещата", коментира още той.