България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Всичко е спокойно на кораба – решенията в ГЕРБ се взимат с консенсус

РБ преяде с власт, заяви депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

21.03.2016 | 11:50 Редактор: Ирина Георгиева
Всичко е спокойно на кораба – решенията в ГЕРБ се взимат с консенсус

Всичко е спокойно на кораба. Това увери политологът и депутат от ГЕРБ Георг Георгиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Решенията в ГЕРБ се взимат винаги с консенсус и едната страна е уведомена какво прави другата, уточни Георгиев. 

"В случая имам предвид парламентарното мнозинство и премиера. Въпросът е в това, че напоследък наблюдаваме една много странна политическа шизофрения. Този политологичен феномен - едновременно да си във властта и в опозиция, е много странен", добави депутатът.

Този феномен е странен и объркващ за избирателите и за хората, гласували доверие на тази партия, коментира още Георгиев. Странен е и за избирателите на ГЕРБ, "които не могат да доумеят как партия, която по принцип би трябвало да подкрепя парламентарното мнозинство по силата на това, че е част от парламентарната група, която подкрепя мнозинството и част от коалиционния формат, всъщност се обявява в опозиция".

Още по темата

Политологът не смята, че електоратът ще пострада.

"Реформаторският блок (РБ) като парламентарна група подкрепя парламентарното мнозинство, но същевременно има една част от нея, която казва, че е в опозиция. Тук дойде и това, което каза миналата седмица вицепремиерът Меглена Кунева, че ДСБ трябва да се диференцира и да каже къде се намира", заяви още той.

РБ преяде с власт, смята депутатът на ГЕРБ.

"Ако сравним електоралната тежест на РБ и ако извадим ДСБ от Блока и премерим неговата електорална тежест - да, определено има преяждане с власт", поясни той.

"ГЕРБ е дяснополитическият субект, който през последните 10 години консолидира дясното пространство. През тези години събираме над 1 млн. избиратели. Искам да попитам г-н Кънев: "Да, неговата партия е заела позицията на това да бъде елитарна партия, но това означава ли, че трябва да обиждаш мнозинството избиратели, защото когато атакуваш ГЕРБ или някого от партията - следим неговия междуличностен конфликт между представители от нашата политическа сила и ДСБ - по този начин обиждаш българските избиратели", така Георгиев коментира твърдението, че премиерът Бойко Борисов се опитва да раздроби дясното пространство.

ДСБ има нещо, което никога няма да преживее и то е фактът, че ГЕРБ е всичко онова, което тази партия не успя и няма да бъде, смята Георгиев. Той не мисли, че това е нещо, което ще им бъде простено.

"Видяхме каква беше историята на ДСБ в годините назад, още когато беше част от Синята коалиция и на мен ми се струва, че тази политическа сила живее чрез това да разваля други. Нека не забравяме, че Иван Костов беше част от СДС и ОДЦ. Отдели се. Създаде се Синята коалиция - влезе в състава й. Отдели се и от там. Не успя да влезе и със Синята коалиция. Сега я имаме в РБ и очевидно се цепи и от там", коментира още той.

По думите му съществуването на тази политическа сила преминава през деструкцията.

"Моето обяснение е само такова: Няма как на ГЕРБ да се прости това, че е лидерът в дясното. Този лидер, който очевидно нито ДСБ, нито Радан Кънев като лидер успява да постигне", повтори Георгиев.

ДСБ има възможността да се яви самостоятелно на избори, но няма политическата воля да го направи, каза още политологът. 

Рокадите в правителството са въпрос на решение на премиера като титуляр на правителството, заяви депутатът от ГЕРБ.

"Казахме своята препоръка като парламентарна група за това, че смятаме хората, които са част от опозиционната партия ДСБ да бъдат извадени от състава на правителството, но това не е явно визията на Бойко Борисов. Ние го уважаваме и ще го подкрепим за това, защото той определя личностния състав на Министерски съвет. Тук трябва да си дадем сметка в какви действия ще бъдат въвлечени тези министри - дали ще продължат да следват линията на правителствената политика и да бъдат подкрепяни в тази връзка от парламентарното мнозинство или в някакъв момент и техните решения ще започнат да бият в опозиционна посока. Надявам се, че последното няма да бъде факт", посочи той.

Разликата между ГЕРБ и партията на Радан Кънев ДСБ се изразява в това, че при първата, тяснопартийният интерес не е бил водещ, а държавният, коментира Георгиев. По думите му "ГЕРБ си дава сметката, че ситуацията, в която сме позиционирани в момента и във външнополитически мащаб не допуска това в България да има нестабилност". 

"Смятаме, че отсъствието на стабилно управляващо правителство в България би могло да бъде залог за нестабилност за целия регион, тъй като в България в момента се оформи като една доста солидна държава в контекста на случващото се на Балканите, в Източна Европа и в цяла Европа по принцип. Стабилното правителство в България е гаранция за сигурността в целия регион и на Балканите предимно", посочи той.

Тези, които допускат в момента предсрочни избори, са по-малките "бутикови" партии като ДСБ, които не е ясно какъв електорален резултат биха спечелили, отбеляза още Георгиев.

"Очевидно щом се запазват във формата на един по-широк Блок, сами на себе си не разчитат кой знае колко много. ГЕРБ винаги са били готови за избори, за надпревара и битка - за пореден път да докажем своята политическа стойност. Да, определено не е време за политически пререкания и определено в момента имаме много по-големи глобални и политически цели, които трябва да преследваме. Поради тази причина смятам, че всеки един от нас като политически субекти трябва да подходи отговорно към този процес, за да намери своето място към политическата сцена, за да може държавата ни да продължи да бъде такава, каквато е в момента", обобщи политологът.

Чуйте: