fallback

Миграционният натиск ще е от Турция, не от Сирия, смята ген. Григоров

Бившият директор на Гранична полиция за опазването на границите ни в ефира на Bulgaria ON AIR

21.03.2016 | 08:18 Автор: Луиза Божинова

Военните действия се развиват в северните части на Сирия и Ирак. Там има достатъчно военна сила от страна на Турция и аз считам, че ако имаме по-засилен миграционен натиск пролетта, той досега щеше да се прояви и второ, ако ние имаме очаквания за това, то би било от вътрешността на Турция, а не от самата Сирия.

Това каза бившият директор на Гранична полиция ген. Валери Григоров в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR във връзка с опазването на родните граници от бежанския поток.

"Моята прогноза е, че в периода 2011-2013 година ние много твърдо посрещнахме бежанците - с мизерия, с изключително лош подход, организиране на границата и настаняването им в едни изключително мизерни сгради и условия", допълни ген. Григоров. Според него именно това е създало преграда бежанците да имат интерес, защото виждали, че България е една "несигурна страна" по отношение на осигуряване на статут на бежанци.

"Не е допустимо година, година и половина да чакаш определянето на статут на бежанец. Това трябва да става в един кратък период и трябва да става ясно", подчерта ген. Григоров.

На въпрос, че това помага на държавата ни, той отговори, че това е така, но по този начин се създава и лош имидж на страната ни в Европейския съюз (ЕС).

"Въпреки декларациите за готовност за членство в Шенген, ние продължаваме да сме лошо представила се страна в това отношение", смята ген. Григоров.

По отношение на политиката на управление на границите ни, бившият директор на Гранична полиция смята, че "ние непрекъснато се колебаем."

"Ние имаме много тежък проблем и то на ниво управление, на синхрон между структурите и на кадровия ресурс", заяви той по отношение на МВР. "Всички знаем, че непрекъснато сваляме изискванията към ръководния състав. За да влезеш в СДВР и да вземеш каквато и да е длъжност преди време, ти бяха необходими минимум 5 години. Да си минал през районните полицейски управления, да си минал през някои от другите структурни звена. А сега допускаме главният секретар с абсолютна неяснота какви качества и възможности има той, каква е неговата компетентност, какви са неговите умения по отношение на управление, ние го поставяме там само защото е посочен от определена политическа партия."

 

fallback
Още от България сутрин
fallback