fallback

Общественик: Поведението на Местан и на кръга около него е с антибългарска насоченост

ДОСТ е политически проект на Турция или на определени политици от управляващата част в съседката ни

18.03.2016 | 13:40 Автор: Ирина Георгиева

ДОСТ е политически проект на Турция или най-малкото на определени политици от управляващата част в съседката ни. Това смята колекционерът, общественик, преподавател и човек, който е работил за службите Димитър Иванов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Политиката, която Ахмед Доган налага през последните години, е една независимост на политическата партия от турската държава, посочи Иванов.

"Или както Ахмед Доган казва - "аз съм български политик, аз съм българин, макар и български турчин - по съзнание, интереси и участие в българския политически живот, ДПС е българска", добави той. 

Около Лютви Местан ще се съберат най-много недоволните, кариеристично настроени хора с неудовлетворени политически и икономически интереси, прогнозира Иванов. 

"Имаме достатъчно данни от предварителни изявления, че поведението на Местан и кръга около него е с антибългарска насоченост - връзките с турското посолство, с турските посланици, отзоваването на турския консул, а след това на другия. Острата декларация дори на Даниел Митов, който е един проамерикански външен министър на България, срещу поведението на турския посланик Гюкче в България, показва, че турската страна, а и Местан като техен проводник, са прехвърлили допустимата граница", добави той.

Заради това е възможно съдът да откаже регистрацията на ДОСТ, смята Иванов. 

Политическата ситуация в България

"Държавата следва естествения си ход на развитие и едва ли бихме очаквали нещо по-различно след 25 години курс предопределен, по който се движим в един съвременен свят, чиито трептения и катаклизми доста остро се отразяват върху вътрешнополитическия живот в България. Няма как като стават такива сътресения и размествания политически, обстановката в България да е спокойна", посочи общественикът.

От една страна, ние сме в центъра на събитията, които се развиват в радиус от 1000 км около нас, а от друга страна, сме някакъв остров на относително спокойствие, смята той. По думите му в България няма военна ситуация, тук няма терористични актове - дори няма правителствена криза, което е най-лесно да се направи.

Според него политическият елит се научи и придоби умение постоянно да играе политически театър.

"Цвета Караянчева моли, не изисква от лидера си, той да направи еди какво си. Достатъчно добре познаваме лидера и неговите последователи, за да допуснем, че е възможен такъв тон в разговор между тях. Очевидно това е съгласувана операция. Казано е "Я, вижте там, поискайте от мен да направя еди какво си. Получи се в коалицията, че ако някъде има нестабилност в политическия живот, това е в управляващата коалиция. Едната опозиция, другата опозиция. Това е опит да се покаже кой е главният герой в драмата", коментира още Иванов.

"Вчера героят Борисов каза: Моля ви се, какви раздори? Ако има раздори, трябва да сме равни, да има две еднакви величини. Нима виждате освен мен някоя друга величина?" Това не е проблем", добави той.

Иванов вижда проблем в икономическото и финансовото състояние на държавата. Политическите действия са откъснати от потребностите на обществото, свързани с материалното благополучие, със справедливостта, със справянето с мизерията, уточни той.

"Някак се отклоняваме по красиви мечти и се отклоняваме по политическия диалог, а никой не се занимава с реалните проблеми", заяви той.

fallback
Още от България сутрин
fallback