fallback

Промените в Закона за културното наследство ще "разрушават" паметниците

Защо от "Форум Културно наследство" излязоха на протест разказват проф. Тотко Стоянов и Владо Руменов пред Bulgaria ON AIR

15.03.2016 | 12:27 Автор: Василия Пейчева

Промените в Закона за културното наследство ще създадат условия още паметници на културата да се разрушават. Това мнение изразиха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR археологът проф. Тотко Стоянов и Владо Руменов от "Форум Културно наследство". Според тях измененията на закона ще доведат до влизане в остър конфликт на интереси.

Още по темата

"Промените целят да се създадат едни тричленки от експерти, архитекти, историци, които да съгласуват проекти от местно значение за паметници на културата. Идеята е да се прескочи Националния институт за недвижимо културно наследство и по-бързо да се съгласуват проектите", обясни проф. Стоянов.

По думите на Владо Руменов това ще създаде ужасни условия, защото тези тричленни комисии ще са назначени от местния кмет.

"Ако те не съгласуват това, което кметът е проектирал, той ще ги уволни. Тука се влиза в остър конфликт на интереси", уточни той.

Двамата разказаха, че са били внесени забележки и редакции на текстовете на настоящия закон, който ще се гласува, но никой не ги е поканил за експертно изслушване.

"Ще продължават да се разрушават паметниците още повече с тези промени. Не желаят да се вслушат в никакво експертно мнение", заключи проф. Тотко Стоянов.

"Държавата е глуха за това, което й казва обществото. Глух е и целият парламент. Нашият краен вариант на протест е уличният протест", допълни и Руменов.

fallback
Още от България сутрин
fallback