България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вярвайте в светлината, съветва Влади Въргала

Актьорът и режисьор разказва за българското кино и театър в ефира на телевизия Bulgarian ON AIR

14.03.2016 | 00:00 Редактор: Луиза Божинова
Вярвайте в светлината, съветва Влади Въргала

Държавата трябва да създаде регламент - когато инвестираш в театър и в кино, да имаш възможност да си върнеш средствата, които си вложил.

За това настоя актьорът и режисьор Владислав Карамфилов, по-известен като Влади Въргала, в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgarian ON AIR. 

Той обясни, че в България има два начина на финансиране на филм - чрез лични, частни средства и чрез субсидия - от Националния филмов център или от чужди институции, които се занимават с финансиране на европейско кино.  

"Всички знаят, че Българският филмов център е място, в което прокуратурата има страшно много работа. Ако тя влезе там ще гърмят зари невероятни", заяви Въргала. 

"Защото там (Националният филмов център б.а) от години работи една шайка, които те са си крадци. Дава се една субсидия, те винаги печелят. Първи, втори, трети - винаги е някой от тия", обясни той. 

"Всичко го знаем това нещо, то е повече от ясно. Въпросът е, че няма институция, която да контролира тази институция. Тя е извън контрола даже и на Министерството на културата, от което взима пари", настоя той.

"Години наред се дават по минимум 3 до 6 млн. лв за игрално кино. Излизат филми и никой не ги гледа. Крадат се около 30-40% преди да се почне, после се краде още толкова, докато се снима филма и накрая българският зрител вижда едно недоразумение“, отсече Въргала. 

По думите му  постановката "Догодина по същото време" с участието на Христо Шопов и Лиля Маравиля – е едно от най-вълнуващите неща, които е направил. 

Режисьорът покани всички зрители утре вечер в 19:30 часа в бившето кино "Левски", сега известно като театър "Сити Марк Арт Център", където ще се играе постановката му.  

"Трябва да вярваш в светлината. Както казва Генчо Генчев-Майната: Има светлина в тунела, но да не забравяме, че и тя е с електромер", заключи Влади Въргала.

 

Цялото интервю вижте във видеото: