България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С изисквания и глоби могат да се опазват културните ни паметници

Собствениците пречат на реставрацията на сградите, обобщи Малина Едрева пред Bulgaria ON AIR

11.03.2016 | 12:25 Редактор: Василия Пейчева
С изисквания и глоби могат да се опазват културните ни паметници

Само с безкомпромисни изисквания и санкции могат да се опазват паметниците на културата в София. Необходима е много системна и упорита работа, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Малина Едрева от Столичния общински съвет.

Тя обясни, че Столичната община не е разрешавала строеж на каквото и да е и не е издавала разрешителни за нищо, освен възстановяването на оригиналния вид на сградите.

Зам.-кметът по култура и образование Тодор Чобанов също потвърди това и допълни, че като благодарни наследници наше задължение е да опазваме културните си паметници и следващите поколения да ги получат в добър вид.

"Всеки конкретен собственик има задължение да опазва културната ценност, а администрацията да следи за това", допълни Чобанов.

Малина Едрева коментира и конкретните казуси, в които са наложени глоби заради недобросъвестно стопанисване на сгради паметници на културата - Захарна фабрика, къщата на Яворов, къщата на Фингов.

"Повече от четвърт век е оставена Захарна фабрика да се саморазрушава. В Захарна фабрика са наложени 3 глоби и те са обжалвани. Първата е в размер на 100 хил., а съдът постановява за 50 000 лева", обясни Едрева.

Тя обясни и каква е процедурата за налагане на санкциите на собствениците. Наложените глоби досега са на стойност над половин милион лева.

"Първо се дава предписание, което може да се изпълни в рамките на няколко месеца. Ако това не стане, се налага минималната глоба, а след това и максималната. А когато пак не се изпълни предписанието, прокуратурата се сезира. Толкова скъпите сгради за града ни - къщата на Яворов, къщата на Фингов, Захарна фабрика, са дадени на главния прокурор.

По думите й отношението на собствениците пречи на проектите за реставрация на сградите.

"Собствениците на тези сгради са хора с възможности. Това са сгради, които са освободени от такса смет - това са близо 2-3 хиляди лева годишно. Това не са хора, които нямат възможност да поддържат и да възстановяват тези сгради. Други са им намеренията", коментира Едрева.

Тя посочи и положителните примери за собственици, които се грижат за сградите. Такива са къщите по улица "Московска", както и възстановените къщи в района на Женския пазар.

Вижте още във видеото: