fallback

Мелкопроизводители: Европейското мляко не е по-евтино от българското!

Едва 30% от продавания кашкавал у нас е български

09.03.2016 | 12:03 Автор: Мария Аладжова

В България влиза прясно мляко от Европа, но никой не може да каже, че то е по-евтино от българското. Това каза Танчо Колев от Асоциацията на млекопроизводителите в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

„Все пак ние имаме и транспортни разходи. А при закупуване на млякото от Европа, първо се плаща и после пристига", коментира още той.

Загубите на европейските млекопроизводители заради руското ембарго съставят 15% от общото производство на територията на ЕС. За България това се равнява на 30 пъти на годишното производство на страната, допълни председателят на млекопреработвателите в България - Димитър Зоров.

По думите му твърденията за съществуващ картел в млечния сектор са неоснователни: "Има 240 предприятия, които не членуват в една организация. Няма как да се договорят всички. Цените в цяла Европа са изравнени, това означава ли, че и там има картел?", попита Зоров. 

Той обърна внимание, че едва 30% от кашкавала, продаван  в магазините у нас, е с български произход. 

Вчера Колев поиска директно разпускане на КЗК и намесата на ДАНС за разследване на картел в сектора. 

"Поискаме разпускане на Комисията, защото от 8 месеца сме алармирали за разследване, но отговор няма", поясни той..

"Искахме да се намеси ДАНС и Прокуратурата в митници, за да се види каква суровина влиза в Европа, защото на етикетите пише само "Произведено в Европа" и не са изследва какво има вътре в продукта. Агенцията по храните не е представила протоколи на изследваните храни и колко от тях имат палмова мазнина вътре", поясни той.

Колев защити тезата, че значителна част от загубите в сектора са генерирани от липсата на проверка. По думите му бюджетът губи над 100 млн. лева от това.

Целият разговор по темата - във видеото!

 

fallback
Още от България сутрин
fallback