fallback

КТБ е политическа бомба, твърди финансов журналист

Държавата не е изгубила и стотинка, заяви Петър Илиев в Сутрешния влок на Bulgaria ON AIR

09.03.2016 | 08:59 Автор: Мария Аладжова

Политическа бомба, обслужваща интересите на хора, които се опитват да правят капитал на гърба на кредитори и на КТБ. По този начин журналистът Петър Илиев определи казуса с фалиралата банка в ефира на Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Според него случаят преднамерено се представя като държавен проблем, за да може да бъде използван в качеството на "политическа бухалка".

"Винаги съм твърдял, че политиците нямат основание да разсъждават по тази тема", коментира Илиев - "Държавата няма нито правов, нито финансов интерес в тази банка. Тя има вземане от Фонда за гарантиране на влоговете. Министърът на финансите много ясно им каза, че дори и нищо да не бъде събрано от КТБ, Фондът за гарантиране на влоговете ще върне парите на държавата, защото той се пълни от вноските на всички търговски банки", отсече той.

Нещо повече - по думите на журналиста "държавата ще е единствената институция, която ще излезе на печалба от кризата с КТБ". Бюджетът на практика няма взимане от КТБ, поясни той.

В подкрепа на думите си Илиев посочи, че държавата е дала временни заеми на общините, с които е покрила разходите им по блокираните пари, а общините ще върнат отпуснатото, когато си получат обратно средствата.

Що се отнася до доклада на AlixPartners и твърденията, че дружеството е фиктивно, Илиев заяви, че не се съмнява в автентичността на компанията, която, по думите му, е приложила общоприети практики при разследването на случая.

"Да, наистина, когато се разследват случаи с големи инвестиционни измами в англосаксонския свят, те работят на цесии, което ще каже, че съдействат за събиране на вземанията и процент от събраното им се дава като плащания".

На същия принцип се формирали и заплатите на българските синдици.

"Те, заради многото списъци, още не са успели да направят плана за осребряване на активите. В момента синдиците нямат правно основание да получават заплати, точно затова сега има промени в закона за банковата несъстоятелност", заключи журналистът.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback