България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пламен Даракчиев: Промяната е в ръцете на хората!

Журналистът говори за манифеста "За републиката" и разграждането на модела "Кой" в ефира на Bulgaria ON AIR

07.03.2016 | 11:02 Редактор: Луиза Божинова
Пламен Даракчиев: Промяната е в ръцете на хората!

Журналистът Пламен Даракчиев, бивш зам.-главен редактор на вестник "Демокрация", обяви в предаването "Сутрешен блок" на телевизия Bulgaria ON AIR, че е абсолютно възможно леви и десни да се обединят срещу мафията. 

"Нещата, свързани с промяната и извоюването обратно на държавата, си е преди всичко работа най-вече на гражданите“, коментира той по повод манифеста "За републиката", появил се в социалните мрежи по идея на политолога Евгений Дайнов. 

На въпрос дали нищо преходът у нас се е провалил и дали всичко това, което очаквахме през 90-те години, се е оказало балон, Даракчиев отговори отрицателно и обясни, че "поне имаме придобит опит през тези години и в крайна сметка сме в обединена Европа, в Европейския съюз, принадлежим към една мрежа от свободни държави и това е заслуга на това поколение от 90-те години".

Журналистът посочи като една от стъпките за разграждането на модела "Кой" опитът за съдебна реформа. 

"Казвам опит, защото тя фактически спря (съдебната реформа б.а). Очевидно има много неща за правене, трябва да се случат много реформи", настоя Даракчиев.

Във връзка с целта на манифеста за републиката, Даракчиев каза, че тя е "да се каже истината на висок глас, да се направи констатацията на сегашното положение, на това, че институциите са превърнати в изпълнителни органи на мафията". 

"Целта е истината да се каже от хора с различни убеждения, имам предвид от ляво, и от дясно", заключи той.