fallback

За един лифт в повече. Концесията в Банско

Петко Цветков от партия Зелените и икономистът Красен Станчев пред Bulgaria ON AIR

07.03.2016 | 08:43 Автор: Анисия Иванова

Икономистът Красен Станчев и екологът Петко Цветков не постигнаха съгласие около градежа на втори лифт в Банско.

„За втори лифт и за всякакъв друг лифт има много ясни изисквания, трябва да се проведе ОВОС (Оценка на влиянието върху околната среда – бел.ред.), така че какво и да се строи - всичко подлежи на оценка“, настоя в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR икономистът Красен Станчев.

„Не става за един лифт в повече или по-малко, става въпрос дали ще продължат подаръците от страна на държавите към олигарихията. Последните години са акумулирани толкова много нарушение на екозаконодателството, че тази концесия трябва да бъде развалена“, настоя на свой ред природозащитникът и член на партия Зелените Петко Цветков.

Още по темата

По думите му проблемът в Банско е, че концесионният договор не се спазва, на се спазва и  законодателството за защитените територии.

„В коя част не се спазват. Някой нарича някого олигарх, къде е той?“, опонира му Станчев.

„Как сметката на българския народ не излиза, мнението на обществото може да бъде проследено по няколко начина – чрез избори и дали хората са готови да плащат за онези услуги, които им се предоставят. Очевидно е че посещенията в Банско се увеличават, тоест хората са готови да плащат“, настоя икономистът.

Петко Цветков обаче настоя, че концесионерът не  спазва процедурата за ОВОС и заграбва територии.

„Имаме контролни, органи, съд, строителен надзор, те не са дали становища, че концесията е нарушена“, включи се Станчев, които призова Министерството на околната среда и водите, на икономиката, както и Община Банско да изнесат пълната информация за концесията на курорта, за да се говори открито за проблемите.

„Има възможност за консенсус“, настоя той, но Цветков отсече, че концесията е заграбване и „всеки трябва да си плаща сметката“.

Красен Станчев заключи, че до момента в ски курорта са направени инвестиции от около 100 млн. лева.

„Приходъта от туризъм в региона за последните години е средно около 50 млн. лева, от които половината са в частни къщи, стаи под наем“, каза още той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback