fallback

Българският президент да си бъде на мястото

Държавният глава трябва да гледа нашите интереси, категорично заяви д-р Петър Берон в Сутрешния блок

04.03.2016 | 09:42 Автор: Ирина Георгиева

Българският президент трябва да си бъде на мястото, както в другите европейски страни. Това коментира д-р Петър Берон по повод предстоящите избори. В Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, той изтъкна, че държавният ни глава не трябва да получава нареждания от чужди посолства как да постъпва, а да гледа българския интерес.

Още по темата

Добре ми изглежда политическата сцена днес, коментира още д-р Берон. 

"По време на протестите, недоволните ме попитаха какво да правят. Отговорих им, че два пъти се кандидатирах за президент и не са ме избрали. Искаха Орешарски и компания да се махнат - кой да дойде? Хубаво е да има протести, но е нужна и алтернативата. През 90-та година казвахме: Да се махнат червените и да дойдат нашите! Сега не мога да кажа кои са нашите", посочи д-р Берон.

Запитан колко пъти в годината трябва да се гордеем, че сме българи, д-р Берон отговори, че "се гордее 365 дни в годината". Той е учуден, но и радостен, че толкова много млади българи са посетили връх "Шипка" вчера.

"Трябва да възстановим някои неща, след като ги срутихме през тези 26 години. Сега започват да се тюхкат защо са затворили казармите, защо са съборили заводите, защо са изклали добитъка, а като го правиха това никой не се обади", добави той.

Като един от създателите на демократичната идея у нас, д-р Берон заяви, че никога не е бил очарован от колегите си, за да се разочарова. Според него можело е да стане "другояче", но явно така е било "програмирано".

Митингът на 11 юни на Орлов мост показваше отбелязване на промяната, на самите избори, заяви д-р Берон. По думите му той е знаел какво ще стане, защото цялата власт тогава е била в тогавашните комунисти, "които се направиха после на социалисти".

"Имаха властта, имаха кметовете, имаха парите. Имаха всичко. Тогава станах депутат и си спомням много добре тогавашната им кампания. Тя беше много интересна. Тогава бях във Враца, където беше уж червен бастион. Избраха ме тогава за водач на листа. След това ми казаха, че трябва да отида в Пещера за мажоритарните избори. Там бяха срещу Белчо Белчев, вицепремиер и министър на финансите. Нямах пари да го почерпя кафе. Бяхме в много неравностойно положение. Силата бяха в идеите ни.

Тези идеи бяха опорочени, тъй като докато викахме по митингите имаше едни хора, които правеха други неща, смята той.

Преходът свърши, който взел - взел. Това пишеше в книгата на Андрей Райчев и Кънчо Стойчев за края на прехода, коментира д-р Берон. По думите му обаче някои неща все още се преразпределят и все още има за крадене. Според него нещата могат да се оправят, но много трудно. 

Чуйте целия разговор в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback