България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ники Станчев: Киното е огледало на живота

"Спотлайт" е прекрасен пример за това как не парите са най-важният фактор за създаването на един филм, а идеите, смята той

01.03.2016 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
Ники Станчев: Киното е огледало на живота

"Киното е огледало на живота. Това е изкуство, което ще продължи да се захранва с истински истории и случки от битието ни, които след това биват екранизирани". Това заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR актьорът, режисьор, сценарист и продуцент Ники Станчев по повод филмът "Спотлайт", който спечели Оскар за най-добър филм. Лентата проследява журналистическото разследване на американския вестник "Бостън Глоуб" за извращенията в католическата църква.

Ники Станчев коментира още, че "Спотлайт" е прекрасен пример за това как не парите са най-важният фактор за създаването на един филм, а идеите. Лентата победител на Том Маккарти е струвала само 20 млн. долара, но поставя акцент върху важен за обществото проблем, който е оценен силно както от кинокритиците, така и от аудиторията.

Още по темата

На бляскавата церемония в Холивуд Леонардо ди Каприо пък взе първия си Оскар. Актьорът най-после грабна заветната статуетка, след като през годините имаше четири номинации за най-добра главна мъжка роля и една за поддържаща.

Месеци наред в общественото пространство се коментираше че, Леонардо ди Каприо не заслужава приза. Не на това мнение обаче е Ники Станчев. Според него Ди Каприо е нещо повече от обикновен актьор и напълно е заслужил приза за най-добра мъжка роля с участието си в "Завръщането".

Освен брилянтната актьорска игра на Лео, според Ники Станчев трябва да се вземат предвид и изключително суровите условия, при които е заснета кинолентата.

Ники Станчев разказа и за началото на своя път към Оскарите. Дебютният му пълнометражен филм "Момичето от низката земя" бе един от българските кандидати за Оскар за чуждоезичен филм.

В крайна сметка обаче българско предложение за Оскар стана "Съдилището" на Стефан Командарев, който отпадна преди финалния кратък списък. В тази връзка Ники Станчев засегна и проблемите на родната кино индустрия. Според него държавата трябва да отдели по-голям финансов ресурс за българското кино, а парите да се разпределят напълно прозрачно. Това ще има единствено положителен ефект, който може да сложи край на черната статистика България и Черна гора да са единствените страни на Балканите, които не са имали номинация във финалния кратък списък на Оскарите.

Той даде за пример инвестициите в киноиндустрията на съседна Македония, която преди три години извоюва своята номинация за лентата "Зверовете на дивия юг", реализирана за нищожните 2 млн. долара.

"Пътят към Оскарите е дълъг и труден", казва Ники Станчев. Той обаче е уверен в себе си и вярва, че един ден ще сбъдне мечтата си. За това вече работи усилено върху втория си пълнометражен филм.