fallback

Планът "Орбан" за бежанците – изключително опасен за България

Не трябва да допускаме да бъде затворена гръцко-македонската граница, призова Илияна Йотова от ефира на Bulgaria ON AIR

26.02.2016 | 09:54 Автор: Мария Аладжова

Европа е разединена по бежанския въпрос, заяви евродепутатът Илияна Йотова в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Тя и евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев коментираха европейските нагласи към бежанската криза и развитието на стратегията за овладяването ѝ.

Перспективите обаче стават все по-мрачни, посочи Йотова. Тя представи данни на Европол, съгласно които на територията на Европа действат 40 хил. каналджии. 

Само у нас тарифите на трафикантите варират от 1800 до 3000 евро и нагоре, посочи от своя страна Емил Радев.

"Приносът" на българските каналджии беше отразен и от белгийско авторитетно издание, което нарежда България сред страните с най-активно прилагане на тази дейност. 

На фона на всичко това хуманитарната криза продължава да се задълбочава: "270 хил. са децата под 16 години, които пребивават в момента на европейска територия. Едновременно с това преговорите с Турция очевидно не вървят, бих казала дори, че са пред провал", поясни Йотова.

Наред с това тя посочи, че има държави - членки на ЕС, които категорично отказват да помогнат с финансирането на Турция за справяне с проблема. А турското правителство от своя страна настоява средствата, оптуснати ѝ от Европа, да се увеличат от 3 на 5 млрд. евро.

Според Емил Радев пък европейските държави трябва да следват обща политика. По думите му към момента това не се наблюдава. 

В подкрепа на думите си той посочи, че през 2015 г. на Германия, за разлика от Турция, която е един от основните фактори в бежанската ситуация, са били отпуснати 18 млрд. евро за мигрантите, макар и те да а в пъти по малко, от тези, които се намират на турска територия. 

"Разрешаването на бежанския проблем има две оси", обясни Йотова - "Планът "Меркел" и планът "Орбан", който иска затваряне на гръцко-македонската граница. Вторият вариант е изключително опасен за България", заключи тя. 

Чуйте целия разговор с Илияна Йотова и Емил Радев във видеото:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback