България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Петър Диков си тръгва от общината уморен, не под натиск

Бившият главен архитект на София разказва пред Bulgaria ON AIR защо хвърли оставка след 10 години на поста

24.02.2016 | 11:33 Редактор: Луиза Божинова
Петър Диков си тръгва от общината уморен, не под натиск

Петър Диков, подалият оставка като главен архитект на София, обяви пред "Сутрешния блок" на телевизия Bulgaria ON AIR, че заминаването му от поста не е вследствие на критики към работата, а се дължи по-скоро на дългия период от време, което той е изкарал в общината.

“10 години е сериозен период от време. Винаги съм се стремял, ако има рационален елемент в това, в което ме критикуват, да го използвам, защото никога престоят ми в общината не е бил самоцел за мен. Винаги е бил с намерението да помогна за развитието на София”, настоя той.

На въпрос как се създава визията на един град като София, Диков отговори, че устройството винаги е трудно, особено в условията на частна собственост, защото изисква много пари.

"Винаги съм проектирал ако не на глас, поне на ум", каза Диков и продължи:"Винаги съм се стремял да гледам как се изгражда някой обект. Ходех на реконструкцията на Лъвов мост всеки ден, Ларгото, Женският пазар, Семинарията, кръстовището на Телевизионната кула. Аз смятам, че съм проектант по душа", допълни той.

Във връзка с новия устройствен план на Борисовата градина, Петър Диков каза, че цялостен план не е имало от времето на създаването на историческата й част.

"Планът за Борисовата градина ще стане. Договорът е подписан. Силно се надявам с този план да се ометат поразиите, които са направени. Има откраднати терени от Борисовата градина, които са станали по законов или незаконен път. В Конституцията е записано, че отнемане на частна собственост в полза на обществото, държавата и общината може да стане само по силата на влязъл в действие устройствен план. Тоест ние, ако имаме устройствен план, ще имаме и механизма - общината да си върне собствеността на редица терени, които са й отнети".

На въпрос дали му е оказван натиск, бившият главен архитект отговори, че "натиск е имало", но е наистина благодарен на Бойко Борисов като кмет, както и на Йорданка Фандъкова като градоначалник, затова, че са го подкрепяли.

Петър Диков категорично отрече да се е занимавал с уреждане на обществени поръчки или да е разполагал с публични пари.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria ON AIR