fallback

1 млн. лева европари за интеграция на бежанците у нас. Къде са?

Центровете за временно настаняване са почти празни, коментира Николай Чирпанлиев пред Bulgaria ON AIR

23.02.2016 | 13:06 Автор: Мария Аладжова

Бежанските центрове у нас са пълни на 9%, коментира бившият председател на Държавната агенция за бежанците Николай Чирпанлиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Чирпанлиев заяви, че не е изненадан от уволнението на досегашния шеф на агенцията Никола Казаков, който по думите му обвинявал именно него за затрудненията в ръководството на държавната институция.

"Видимо в агенцията е била създадена нетърпима атмосфера", коментира бившият ѝ председател.

През лятото на 2015 г. от Агенцията за бежанците обявиха, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване.

Оказа се, че причината за това е било обжалването на обществена поръчка, а междувременно запасите се изчерпали. 

"Глобата на КЗК на стойност 78 хил. лева е била обжалвана на три инстанции и вече петорният състав на ВАС е потвърдил решението на агенцията. Жалкото е, че парите, които ще бъдат заплатени, са държавни", обясни Чирпанлиев.

По думите му ЕС е отпуснал 1 млн. лева за интеграция на бежанците у нас. Преди два дни обаче вътрешния министър Румяна Бъчварова каза, че няма как да бъдат интегрирани бежанците, защото никой не може да се ангажира с този процес, припомни още той.   

Според него данните за броя на бежанците, настанени в центровете, не се оповестява публично от октомври месец насам, тъй като на практика в тях има много малко хора и капацитетът не е запълнен.

По темата се включи и председателят на Българския червен кръст Христо Григоров:

"Когато говорим за интеграция, трябва да се има предвид, че това е друга цивилизация. Интеграцията на възрастните хора ще е тежка, но тази на младите е съвсем реална", увери Григоров. 

Той заяви, че държавата може да помогне на мигрантите, които бягат от ужасите на войната, и посочи, че съществуват хуманитарни организации, също готови да помогнат.

Целият разговор – във видеото!

 

fallback
Още от България сутрин
fallback