fallback

Заплахата към Борисов – прелюдия към предсрочни избори?

Премиерът е бил заплашен заради спрените обществени поръчки, прогнозира пред Bulgaria ON AIR ген. Кирчо Киров

23.02.2016 | 09:45 Автор: Мария Аладжова

Заплахите, отправени към премиера Бойко Борисов, изглеждат като прелюдия към предсрочни избори, коментира ген. Кирчо Киров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Той не потвърди дали има връзка между заплахите към министър-председателя и тези към Делян Пеевски, но подчерта, че не бива да се подценява това, че случаите са възникнали по едно и също време.

Според Киров най-вероятната причина за плика с куршума до премиера е отменянето на редицата обществени поръчки за над 1 млрд. лева. 

„Аз не изключвам политическа причина. Трябва да се разглеждат множество версии. Всяка една от тях трябва да бъде разглеждана като реална заплаха“, поясни Киров.

По думите на генерала опасността за депутата от ДПС Делян Пеевски не е за подценяване, защото информацията за нея дойде по линия на опита за покушение срещу Алексей Петров.

Що се касае до външната намеса във вътрешната политика на България и създаването на специална комисия за разследването на подобни случаи, Киров беше категоричен, че намеса има:

„Считам, че в конкретния случай ние сме свидетели на една пряка намеса на Турция във вътрешнопартийните проблеми в България, във вида на процесите, които се развиват в ДПС. Както и в ситуацията, в която е обявено създаването на нова партия в лицето на Лютви Местан“, коментира Киров.

„От тази гледна точка прекалено активното участие на турски дипломати, нерегламентирани контакти с активисти и кметове на ДПС и тяхното убеждаване да вземат определена политическа позиция в подкрепа на Лютви Местан, изглежда най-малкото неестествено“, анализира той.

Целият разговор с ген. Кирчо Киров – във видеото!

 

fallback
Още от България сутрин
fallback