България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Младежта - №1 в президентската програма на Жорж Ганчев

Образованието също заема ключово място в програмата на Ганчев

22.02.2016 | 13:55 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Младежта е №1 в програмата на Жорж Ганчев, който преди дни съобщи, че ще се кандидатира за президент.

"Чудят се хората в Англия и Америка, където съм много по-познат, защо и какво ми е станало. Отговорът е, че в един труден исторически момент трябва да обичаш отечеството си до смърт. Трябва да се гордееш с всеки един българин, трябва да се гордееш с националната памет, с езика, с религията, да не говорим за националните герои. Богати сме в тази посока", обясни Ганчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Още по темата

Кандидат за вицепрезидент ще бъде ген. Димитър Шивиков.

"Ген. Димитър Шивиков водеше силите ни в Ирак и в Афганистан. Бях възмутен, че някои господа, другари от дребнотемието и от хората, които не знаят кои са и не са достигнали някакъв сериозен растеж, искат да няма герои. Искат пяната да е основното нещо, а героите са много рядко явление. Трябва да си ги пазим като зеницата на окото си. Трябва да им се възхищаваме, защото няма ли модел за подражание - Отечеството няма бъдеще", коментира Ганчев.

В България има много неща, които ни дърпат надолу, заяви Жорж Ганчев. Той даде пример с младите хора, "които бягат чужбина, тъй като тук нямат терен за развитие, създаване на деца и високо самочувствие". Според него трябва да се направи така, че младежта да се върне в родината си.

Образованието също заема ключово място в програмата на Ганчев. По думите му просветата трябва да е на високо ниво, а в момента е в трагично състояние.

"Подготовката на учителите трябва да бъде в модерен аспект реализирана. Учителите трябва да четат достатъчно, за да артикулират към младите подрастващи поколения. Тази страница още тук не е отворена. Тук, за да преподаваш означава да си неудачник, да хвърлят хартийки и да говорят в час", заяви Ганчев.

Страховито е, че българските лекари бягат, отбеляза политикът. Той прогнозира негативен сценарий, според който у нас ще останат само застаряващи медици.

"Да не плюем Русия, да не плюем САЩ, да не плюем ЕС. Да бъдем добре с всички, но първото задължение на българина е да работи по българските дела, в полза на българската държава и народ. Според мен българската политическа класа повече ги касае външна изява, вместо да бъдат верни на народа си", добави той.

Това ще е четвъртата кандидатура на Жорж Ганчев за поста на държавен глава.