fallback

Парите за границата няма да се променят, ще се управляват ефективно

МС ще пренасочва свободния ресурс, за да подпомогне МВР, поясниха Валентин Радев и Георги Кръстев

19.02.2016 | 12:34 Автор: Ирина Георгиева

Парламентът разреши на първо четене армията да охранява границата. Ресурсът за опазването няма да се промени, а ще се управлява ефективно. Това уточниха Георги Кръстев, съветник към политическия кабинет на премиера, и заместник-председателят на Комисията по отбраната в НС Валентин Радев.

Още по темата

"В момента Министерски съвет вижда, че някъде в някои държавни органи има свободен ресурс. Например в армията - при необходимост на палатки и униформи тя ще помага. В тези промени е написано, че Министерският съвет допълнително ще финансира и ще даде допълнително ресурси на Министерството на отбраната с негов акт при изпълнение на тази мисия - подпомагане на охрана на държавната граница. От Министерски съвет се вглеждат във всичко в държавата, което може да отиде там и да подпомогне МВР", обясни Радев.

"Става въпрос за централизирано управление, координиране на ресурси и способности, а не да се изграждат специални, отделни ресурси за реагиране на миграционния натиск и за реагиране на други кризисни ситуации. Съответно тези ресурси, с които разполагаме, да се управляват ефективно. Става дума за ресурси на Министерството на отбраната, Министерството на труда и социалната политика и БЧК", добави Кръстев.

Всички политически сили без изключение подкрепихa промените, припомни Радев. Ясно е, че МВР не може да продължи да се справя само, смята той.

"Променят се обстоятелствата. Нараства миграционният натиск. Гранична полиция или ГД "Гранична полиция" са създадени при едни обстоятелства, едно пазене на границата, а сега се създават други условия. Тогава се включват всички държавни органи. ГДБОП променя Закона на МВР сега, за да могат да участват в борбата срещу каналджийството. Нямаше го записано. Подобно е с армията. Тя помагаше, а сега е написано, че сега ще участва пряко", коментира още Радев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback