fallback

Има ли нередности при спрените обществени поръчки?

Борбата с корупцията има определена цена, подчерта Тома Биков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

18.02.2016 | 10:28 Автор: Ирина Георгиева

През изминалите няколко дни министър-председателят Бойко Борисов спря няколко обществени поръчки. В медиите се появи информация, че участват фирми, свързани с депутата от ДПС Делян Пеевски и шефа на "Лукойл България" Валентин Златев. 

Още по темата

Тези обществени поръчки са много големи и има съмнение за някакви нередности. Това коментира съветникът на вътрешния министър Тома Биков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"През последните седмици и месеци имаше най-различни коментатори и политици, които твърдяха, че Борисов е зависим и го държат за шлифера. Министър-председателят има най-голямата власт в държавата, ако щете и по Конституция. Става въпрос за едни много големи обществени поръчки за по 500 млн. лева, върху които ако останат съмненията, че са нагласени и са направени, за да обслужат някой - това би създало едно лошо усещане в обществото", обясни Биков.

Борбата с корупцията има определена цена, подчерта съветникът. Той поясни, че тя струва пари и води до забавяне на обществените поръчки.

"В конкретния случай от последните дни тези поръчки бяха направени, а сега ще бъдат преразгледани и направени наново. Това означава, че ще се забавят известно време", допълни той.

Съветник на вътрешния министър наблюдавал напоследък, че корупцията се дели на две - на високите етажи на властта и на ниските нива. По думите му това ще е и подходът, с който ще се тръгне по тези теми.

"Това е възможен подход, въпреки че изисква ново законодателство - отделяне на една група хора от около 10000 души като по-специални граждани, с по-специално наблюдение. Има защо да бъдат по-специални, защото имат по-големи правомощия и по-голяма власт и това винаги е по-изкушаващо за корупцията", заяви Биков.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback