България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще мине ли вотът на недоверие?

Цялостният проблем в здравеопазването може би е заложен в преамбюла на конституцията, заяви Нено Димов за Bulgaria ON AIR

17.02.2016 | 11:43 Редактор: Ирина Георгиева
Ще мине ли вотът на недоверие?

Вотът на недоверие не е свалил правителство и няма да го свали. Това прогнозира Нено Димов от Института за дясна политика в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според политолога Антоний Тодоров вотът на недоверие се използва не само, за да се опита здравината на правителственото мнозинство, но и за да се повдигне някакъв важен обществен дебат.

"Ако вземем здравеопазването - удивителното е как от почти от самото начало на голямата реорганизация, която въведе новата структура и правила, която въведе Здравната карта и трансформира болниците в търговски дружества, не си спомням година или месец да няма публично недоволство от всички засегнати от системата - лекари, пациенти, самата НЗОК, дори и министрите", коментира Тодоров.

"За мен проблемът в здравеопазването започна със спирането на това, което се наричаше реформа. Нека не забравяме, че едно от първите действия на правителството на Сакскобургготски беше да застопори Здравната каса като монополист и да не се развие възможността за частни здравни каси", добави Димов.

Още по темата

Цялостният проблем в здравеопазването може би е конституционно заложен в преамбюла на Конституцията - дали то трябва да бъде толкова солидарно или да бъде по-справедливо. Това смята Димов като прогнозира, че този проблем няма да се реши нито от този вот на недоверие, нито дори ще бъде повдигнат по време на дебата.

"Не е повдиган до този момент и едва ли ще бъде повдигнат в близко бъдеще, защото се движим по инерцията на тази солидарност. Това е големият дебат. Не казвам, че трябва да бъде едното или другото. Аз не считам, че солидарността трябва да обхваща тези, които не попадат в системата. Разбира се едни може да дават повече, а други по-малко, но между тях има солидарност. Тези, които обаче никога не са се осигурявали, нямат право на тази солидарност, защото по никакъв начин не са солидарни с другата група", коментира Димов.

Тодоров е на мнението, че всяка опозиция би трябвало да се възползва от правото си и непрекъснато да предизвика дебат. Според него по този начин може да се осъществи контролната функция на парламента спрямо изпълнителната власт.

"Когато едно правителство, вместо да зависи от парламентарното мнозинство, самото то нарежда или казва какво да прави парламентарното мнозинство. Няма кой знае колко възможности да се предизвика подобен дебат", поясни политологът.

Въпросът в момента е дали тази реформа в здравеопазването, която се обсъжда, ще предизвика нещо съществено, посочи Тодоров.

Какво се случва на политическата сцена?

Десницата премина през едно сериозно разрушаване, а сега е ред на левицата, подчерта Димов. Той припомни за Стефан Софиянски и Евгений Бакърджиев, които си направиха партии.

"Сега е ред на левицата, защото и СДС, и БСП, а и ДПС следват една и съща логика. Те се формираха като политически партии по времето на един преход, който в момента е изчерпан като съдържание и не успяха да променят преходното си съдържание", смята той.

Според него БСП е преминала точката, от която вече не може да се върне. Тепърва ще видим новите политически субекти, които ще се появят в ляво, заяви Димов.

Сътресенията на цялата партийна система не са от вчера, добави Тодоров. По думите му обаче тези процеси са достигнали до една точка на кипене, в която нещата не могат да продължат така.

"В какъв смисъл? Сещам се за ситуацията в Италия през 90-те години, когато рухна цялата стара партийна система, за да бъде заменена от изцяло нови конфигурации. Разбира се отново има ос на дебатите - левица, десница и център, но дебатите по съвсем друг начин бяха композирани. Може би това се случва от известно време в България", коментира Тодоров.

Публиката няма доверие в партиите и съответно всеки нов политически проект е посрещнат враждебно и с недоверие, заяви той. Как да стане промяната? Нужно е да се случи нещо със самата партийна система, обясни Тодоров.

Дали "ДОСТ" и "Нормална България" имат място в политическия живот ще бъде определено от избирателите, категорични са експертите. Според тях всеки има място на политическата сцена, ако успее да убеди широка група хора, че се занимава почтено с политиката и не зависи от корпоративни интереси.