fallback

Можем ли да измерим с каква скорост се разширява Вселената? Можем!

Чрез гравитационните вълни можем да видим тъмната материя, обясниха д-р Владимир Божилов и доц. Леандър Литов

16.02.2016 | 13:58 Автор: Ирина Георгиева

Преди няколки дни учени направиха велико откритие. Те засякоха гравитационни вълни. Чрез тях може да се измери скоростта на разширение на Вселената, за която знаем, че се разширява ускорено. Това обясниха астрофизикът д-р Владимир Божилов и атомният физик доц. Леандър Литов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"Най-важното относно откритието в практически план - учените много се чудихме дали има черни дупки. Имаше два лагера, които спореха. Сега, благодарение на откритието, разбрахме, че има черни дупки в смисъла, в който те са пространство-време, което е много, много компресирано. Дефакто това е първата снимка на черна дупка" - добави д-р Божилов.

Още по темата

Според него откритието дава независим поглед, който ще покаже как Вселената се държи днес, което ще ни даде представа за бъдещето й. 

Откритието дава възможност Вселената да бъде снимана по начин, невиждан към момента, добави астрофизикът.

Огромна част от материята, която ни заобикаля във Вселената, е тъмна, а не е като нашата, посочиха експертите. По думите им тя може да бъде видяна гравитационно.

"Знаем, че тъмната материя съществува. Тя е тъмна, защото не поглъща и не излъчва светлина. Тя е около 23% от съдържимото във Вселената. Останалите близо 73% са енергия, която може да се обърне в маса. Това е енергията, необходима за разширението на Вселената. Това е относително нов факт. От много време знаем, че Вселената се разширява, но установихме точно в какъв режим го прави. За нашата материя остават около 4%", поясни доц. Литов.

Гравитационните вълни са предсказани преди 100 години от Алберт Айнщайн. Човечеството достигна интересен етап, когато технологичното развитие позволява да се провеждат изключително престижни експерименти, обясни доц. Литов.

"За да регистрираме тази вълна - трябва да се регистрира трептения на едно огледало, които са с амплитуда 1 десетохилядна от размера на протона. Самият Айнщайн, когато е предсказал тези вълни, е обяснил, че най-вероятно няма да ги видим, защото ефектът от тях е толкова малък, че практически е невъзможно да бъдат наблюдавани. Той не е можел да си представи, че ще постигнем тази прецизност", добави атомният физик.

"С направеното откритие ще се чуе интерпретацията, че трепти пространство-времето. Това са вълни, които се разпространяват по него. Да, така е - гравитацията е свързана и това е взаимодействие, което се определя от свойството на пространство-времето. Това наблюдение носи информация за свойство на пространство-времето, но в действителност е много по-фундаментално. Малко се говори за това откритие, защото наблюдавахме за първи път приносители на гравитационните взаимодействия", допълни той.

Човечеството познава четири вида различни взаимодействия, коментира доц. Литов. По думите му това са електромагнитните, силните, слабите и гравитационните. Докато първите три можеха да се свържат, последните стояха настрани, поясни той и добави, че сега учените се опитват да направят единен модел, който да обхване всички взаимодействия.

"Това, което не знаем, е какво се е случило в първите мигове в живота на Вселената, която, ако нещо е работило е квантовата гравитация. Този експериментален фактор потвърждаващ модела на Айнщайн е изключително важна стъпка към построяването на единно описание за Света", заяви той.

Чуйте целия коментар в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback