fallback

Разкъсването на пакета България-Румъния не е прецедент

Това е сигнал за политиците ни за нуждата от една радикална реформа в съдебната система

16.02.2016 | 11:48 Автор: Ирина Георгиева

Не е прецедент в рамките на ЕС да се разкъсва традиционният пакет на България и Румъния. Това обясни координаторът на публичната дипломация в МВнР Радко Влайков в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR, по повод изказването на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, че е готов да приключи механизма за наблюдение над правосъдната и правоохранителната система в северната ни съседка. 

Така страната ни ще остане единствената държава, която ЕК наблюдава по въпросите със съдебната реформа и корупцията.

"След началото на промените през 1989 г. в Централна и Източна Европа, България и Румъния почти винаги са слагани в един пакет. Разбира се тяхното развитие в различните периоди е било различно, но са вървели в пакет. Той се разкъса през 2001 г., когато визовите ограничения за българските граждани за страните от ЕС отпаднаха около 6 месеца преди тези за Румъния. Вече имаме такъв прецедент на разкъсване. Тогава напредъкът беше за нас", припомни Влайков.

Той разглежда изказването на Юнкер като опция, но и като сигнал към политиците за една радикална реформа в съдебната система. 

"Без реформи в цялото общество винаги ще бъдем заплашени от това да ни слагат на по-заден план от Румъния", посочи той.

Положителен знак е, че председателят на ЕК дава времеви хоризонт за България, отчита Влайков. По думите му срокът е до края на мандата на тази ЕК и не се отрича всичко направено от страната ни.

Координаторът на публичната дипломация в МВнР коментира и бежанската криза. Според него това е най-голямото предизвикателство пред Европа след Втората Световна война. Няма друг изход от тази ситуация, освен да се намери едно общо консенсусно решение, което да ангажира всички страни от ЕС, препоръча и Влайков.

"Министър-председателят Бойко Борисов вчера съвсем ясно заяви колко е важно да се охраняват външните граници на ЕС. Тоест спирайки потока отвън, вече вътре няма нужда да се правят допълнителни вътрешни буферни зони. Вторият елемент, който е важен, е че външните граници не са само на шенгенски страни - например България. Третото условие е всички сили да се съсредоточат върху решаване на първопричината - събитията в Сирия. Подценява се въпросът между бежанци и мигранти", добави Влайков.

Чуйте коментара в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback