България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нови опити за борба с незаконните практики?

Конфискация при разлика от 120 хил. лева между законните доходи и имуществото - коментираха експерти

15.02.2016 | 13:36 Редактор: Ирина Георгиева
Нови опити за борба с незаконните практики?

Конфискация на имущество при разлика от 120 хил. лева между законните доходи и имуществото. Такива промени гласуват депутатите в парламента. Към момента прагът е 250 хил. лева. Мярката цели изсветляване на бизнеса и прекратяване на някои незаконни практики в България. 

Още по темата

Законопроектът мина на първо четене в пленарна зала, съобщи депутатът от "Атака" Явор Нотев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него обаче проект на закон с такъв обществен отзвук и значимост би трябвало да се внесе в по-друг формат - в момента може да се спекулира с конкретни цели и с възможността да се предложат годни решения.

Конкретни предложения в обсъждания законопроект будят резерви в някои юристи, отбеляза Нотев.

"Например в разместването на доказателствената тежест по отношение на средствата, с които е придобито имуществото в споровете, които биха се отнесли в съда след предварителната проверка. Отпада възможността ответникът по такъв иск да се брани с обстоятелството, че документи, които имат отношение към разглеждания спор са изгубени или унищожени не поради негова вина, а сега вече няма как да го ползва директно. Би трябвало да събира всякакви доказателства, без оглед на това, че не носи вина за запазването на документацията, за да се брани пред държавата", посочи Нотев.

Според него има смущения и по отношение на сроковете, посочени в проекта.

Разликата в праговете не е толкова съществена, а как се използват аргументите, коментира от своя страна зам.-председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев.

"Желаем да се разграничават трите фази в целия този процес. Фазата на разследването в началото, където да не се вмъкват очевидно набедени по някакъв повод белязани за рекетиране бизнесмени и впоследствие изнудвани за бизнеса си, защото не само ще гу изгубят, но това се отразява на икономика. По време на втората фаза - съдебното установяване може да се окаже, че тези бизнесмени нямат незаконно придобито имущество, но междувременно загубиха и бизнеса си. Това е недопустимо. Ако на тази втора фаза се дава повече акцент на презумцията за виновност, това е абсурдно", смята Радев.

Чуйте целия разговор в следващото видео: