България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политическите връзки на Местан вещаят неуспех на ДОСТ

Може да не се стигне до регистриране на партията, анализира политологът проф. Михаил Мирчев

10.02.2016 | 12:22 Редактор: Мария Аладжова
Политическите връзки на Местан вещаят неуспех на ДОСТ

Новата партия на Лютви Местан ДОСТ няма да успее заради "сбърканата си идеологическа насоченост и първоначалното компрометиране на политическите връзки на Местан". Това прогнозираха в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR политолозите проф. Михаил Мирчев и Георги Харизанов.

Твърде е възможно дори да не се стигне до регистриране на партията, каза Мирчев. По думите му "Демократи за отговорност, свобода и толерантност" (ДОСТ) е етническа партия, като политологът дори използва определението "антибългарска".

Учредяването на такава партия противоречи на Конституцията, категоричен бе той.

"Скандалът в ДПС беше вътрешен до момента, в който Местан потърси закрила в турското посолство", коментира от своя страна Георги Харизанов. Според него Местан и съратниците му няма да успеят да убедят гласоподавателите, че са пролиберален проект. 

Ако бъде регистрирана, ДОСТ ще трябва да се пребори с ДПС за гласовете на изсленическите огранизации в Турция, които са над 100 хиляди, каза още той. 

Що се отнася до готвения десен проект от страна на лидера на ДСБ Радан Кънев, Харизанов изрази съмнения относно успеха и на тази политическа формация.

"Забелязах, че организациите от страна на ДСБ е пуснат проектоустав, има нови предложени и известни промени, но за момента нещата стоят бюрократично и се вживяват в едни устройствени правилници и в едни архаични постройки, които нищо не променят по същество", коментира той.

"Радан Кънев твърдеше, че има нова философия и през 2013 г., а философията, която предложиха по никакъв начин не сработи. Първо тя не беше изцяло дясна, второ беше построена върху изцяло грешна платформа, а тя е, че ГЕРБ няма да съществува и няма да просъществува извън изпълнителната власт. Нищо не ни дава причини да търсим гениален замисъл."

Целият разговор с проф. Михаил Мирчев и Георги Харизанов - във видеото!