България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Столична община ще плаща за използването на минерални води

Тарифата ще варира от 30 до 70 стотинки на кубик

09.02.2016 | 11:59 Редактор: Мария Аладжова
Столична община ще плаща за използването на минерални води

Общинският съвет ще приеме въвеждането на тарифа за таксите за водовземане от находища на минерални води, чието управление и ползване е предоставено от държавата. Това стана ясно от вече бившия главен архитект Петър Диков.

Това всъщност е действие, предписано от закона още през 2011 година, заяви в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR експертът от Асоциацията по водите Владимир Стратиев.

"България е богата на различни находища на термални и минерални води и голяма част от тях не се използват", посочи той.

С промените в закона за водите беше даден достъп на общините до големите неизползвани държавни източници на минерални и термални води.

Самите общини са получили правото сами да определят свои тарифи за периода, в който ще използват държавните находища, обясни Стратиев.

Междувременно стана ясно, че цените за София ще варират то 30 до 70 стотинки на кубик. Таксите ще се формират въз основа на количеството и измерване на температурата, в която се ползват термалните води.

Използването им изисква сондажи и добра организация, затова тези промени са част от действията, които предприе и Столична община, а именно - да определи тарифа на ползване, каза още експертът.

Владимир Стратиев посочи, че срокът за организация на общините изтича в началото на тази година и онези от тях, които в рамките на петгодишния срок не са заявили желание за потребление на неизползваните държавни източници, ще трябва да ги върнат обратно на Басейнова дирекция.

Целият разговор - във видеото!