fallback

Новият закон на МЗХ гарантира произхода на месото

Животните с неясен произход подлежат на евтаназия, обясниха от Агенцията по храните

08.02.2016 | 13:52 Автор: Мария Аладжова

Нов законодателен пакет, уреждащ функционирането по агрохранителната верига по начин, който гарантира безопасността на крайния потребител, предлага Министерството на земеделието и храните.

Цялостната проверка обхваща условията на животните от полето до преработката и разпространението на пазара, разказа в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Агенцията по храните д-р Дамян Илиев.

Илиев е категоричен, че внесените промени в закона са насочени изцяло в посока осигуряване на здравето на животните, чиито продукти след това се консумират от населението.

По думите му Агенцията е действала превантивно, за да няма сериозни последици, както за бизнеса, така и за хората. 

"През изминалата година имаше много случаи на заболявания на животни и хора, които ни дадоха основания да инициираме тези промени", обясни той. 

"Ще се затегне контролът за криминалното движение и продажбата на животните. Неясният статус здраве е много сериозно нещо. Едно животно с неясен произход може да носи вируси, които в рамките на дни могат да заразят и хората."

Съгласно новия закон животните с неизяснен здравен статус подлежат на евтаназия. За изясняването на състоянието им трябва да са направени нужните профилактики, да бъдат изследвани и да се знае произходът им.

На въпрос защо Агенцията по храните разбира за даден проблем, когато продукцията е пусната в магазините, Илиев обясни, че институцията не притежава достатъчен ресурс, който да следи ситуацията на всеки щанд:

"Това е въпрос на комуникация и на сигнал. Наистина много често се случва ние да разберем чак, когато има клиника при хора. Обикновено това са бързооборотни стоки, които преди това вече са продадени. Но ние можем да проследим как са стигнали там и по веригата да открием причината и да я отстраним", каза той.

Целият разговор - във видеото!

 

fallback
Още от България сутрин
fallback