fallback

Трябва ли да се закрие Комисията по досиетата?

БСП предлагат да се трансформира в Институт за националната памет, а шефът й иска още време

05.02.2016 | 14:45 Автор: Ирина Георгиева

Трябва да се даде време и възможност на Комисията по досиетата да свърши работата си. Такава позиция изтъкна шефът й Евтим Костадинов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му "прекратяването на мандата на Комисията, закриването или преустановяването на този закон би означавало незачитане на волята на 40 НС.

Още по темата

"Две са основните задачи на този закон - да се съберат всички архиви от всички ведомства, които имат отношение към бившите служби, тоест Националната сигурност и разузнавателното управление. Да се създаде един специализиран архив и да се извърши проверка на всички публични лица и тези, които извършват публична дейност, да се проверят и да се обяви тази информация имат ли принадлежност и каква е тя", добави той.

Според депутата от "БСП лява България" Таско Ерменков работата на Комисията е неефективна и социалистите предлагат тя да се трансформира в Институт за националната памет.

"Имам лошото чувство, че ръководството на Комисията в лицето на председателя й постоянно ползват лобитата си в парламента, най-вече в лицето на РБ, за да разширяват обхвата на дейността на тази Комисия и за да се намират на работа. В противен случай не съм убеден, че с този професионализъм някъде ще ги вземат на работа на друго място. Виждате, че с всеки нов законопроект, с всяко нещо, което се изменя се разширява кръга на тези, които трябва да бъдат проверявани. Направих си ирония по време на изказването ми от трибуната на НС, че скоро време ще го докараме до там, че при сключване на граждански брак ще трябва да издаваме удостоверение за принадлежност към тези органи. Надявам се, че разумът ще надделее и ние не искаме да скрием информацията, но не може тази информация да се използва в ущърб на националната сигурност и за поредния многогодишен опит за деградиране на държавата и за ликвидиране на всякаква държавност", коментира Ерменков.

Шефът на Комисията по досиетата от своя страна заяви, че тя не си е свършила поставените задачи в срок, защото на пътя й са поставяни изкуствени препятствия.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback