България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Превозвачи: България да скръцне със зъби на Гърция

Ескалация на напрежението, очакват Димитър Попов и Георги Минчев

03.02.2016 | 15:56 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Bulgaria ON AIR

Българското правителство трябва да покаже по-твърдо позицията си срещу блокадата на гръцките фермери по границата. Това заявиха туроператорът Димитър Попов и Георги Минчев от Асоциация по спедиция, транспорт и логистика в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според тях протестът на гръцките фермери доби параметрите на един карнавал, който се играе вече 10 години ежегодно.

"За съжаление освен традиционност в действията на гръцките ни съседи се наблюдава и една друга традиционност, която е много по-обезпокоителна, но дразнеща и нетърпима. Това е абсолютната неефективност на българските власти освен да намерят обяснение защо няма да свършат работа, най-накрая да намерят възможност да я свършат. Нямам рецепта, ако имах щях да напиша ръководство и с това да си вадя парите от авторски права. Обаче са длъжни тези, които твърдят, че си отговарят на длъжностните характеристики да намерят техния начин да решат въпроса", добави Минчев.

Още по темата

Туроператорският бизнес не е толкова потърпевш толкова, колкото превозвачите, коментира Попов. Той поясни, че в момента не е силен сезон и няма много пътувания между Гърция и България. Засегнати са гръцките туристи, които идват в България, за да карат ски. Туроператорът прогнозира, че заканата на гърците за пълно блокиране на границата няма да се изпълни - тотално затворени граници в рамките на ЕС е нечувано.

"10 години празници на Дионисий. Яде се, пие се,весели се и понеже там асфалтиранко, не е кално. Това е. В 10 пристигат с коли. Тракторите блокират. Вечерта в 20:00 часа се прибират вкъщи, защото и те са хора - трябва да се изкъпят, да поспят вкъщи. Чиста работа. Да, ето ги мерките седят... и сме си пуснали шофьорите да почиват. Мерките са готови. Имаш да плащаш лизинг, нямаш откъде да вземеш пари, отиваш към фалит. Чиста работа - мерките са готови", заяви Красимир Лалов, заместник-председател на Националното сдружение на автобусните превозвачи.

"Само че не ми вървят командировки и шофьорите недоволстват. Добре, че шофьорите поне са тук, а не там, защото има какво да ядат. На Маказа няма елементарни санитарни условия", добави собственикът на транспортна фирма Георги Найденов.

"Къде е нашият външен министър, нашият посланик в Гърция, нашият консул в Солун? Те са призвани да защитят нашите интереси от границата на България натам. Затова е МВнР", коментира още Лалов.

Българските власти се оправдават с протокола на междудържавните отношения, с формални пречки, заяви Минчев и допълни, че очаква ескалация на напрежението, ако тази блокада не бъде премахната.

"Българското правителство трябва да се намеси по-твърдо, защото няма такъв прецедент в ЕС - блокиране на граница. Абсолютно лишен от всякаква логика. Естествено, че фермерите протестират срещу някаква политика най-естествено е да го правят пред аграрното си министерство или пред парламента си. Българската граница е най-странното място за блокада", подчерта Попов.

Дневните загуби са около половин милион лева и нарастват, посочи Минчев, позовавайки се на данни от авто-превозваческите организации.