България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българското здравеопазване: Болестите следват парите

Здравната карта е необходима, но закъсняла, смятат експерти пред Bulgaria ON AIR

02.02.2016 | 11:58 Редактор: Ирина Георгиева
Българското здравеопазване: Болестите следват парите

Здравната карта е необходима, но закъсняла. Зад тази теза застанаха здравният експерт д-р Мими Виткова и д-р Андрей Марков от Българска болнична асоциация в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според тях реформа в болничната система не означава реформа в здравеопазването.

"20 години и повече се допуснаха изключително безконтролни инвестиции в здравеопазването. Сега с доста крути мерки да се зачеркне всичко онова, което е инвестирано в системата и да се оставят лечебните заведения буквално да вегетират или онова, което е инвестирано просто да го заличим. Просто смятам, че нещата не са на място." - коментира д-р Виткова.

Критериите, по които НЗОК ще сключва договори с болниците през 2016г. са неприложими, смята здравният експерт. Тя очаква доста сериозни проблеми в системата.

"Може ли една специализирана болница, която работи и една очна болница работи по 3-4 клинични пътеки. Това е предметът й на дейност. Може ли броят на клиничните пътеки, които работи да се дели на общия брой клинични пътеки и от това да се вади коефициент, който ще бъде 0 или 1. Критериите са неприложими. Аз очаквам доста сериозни проблеми в системата. Почти всички болници ще бъдат потърпевши от прилагането на един или друг критерий, така че може да стигнем до ситуация, където всички да бъдат поставени в лошо финансово състояние." - обясни д-р Виткова.

Здравната карта не е решението на проблемите в здравеопазването, но би било добре да се случва с много други мероприятия, добави д-р Андрей Марков. Той цитира резултатите от ежегодното изследване Индекс на здравния потребител, което се публикува всяка година в Европа, според което "през последните две години България пропада много здраво в това, което прави в здравната система". 

"България няма нито един от показателите, който да не е в червено. Естествено, че проблемът в здравната ни система е проблемът в контрола. Проблемът не е в броят болници и в броя болнични легла. Къде е реалният контрол - той се осъществява от онези структури, на които това право е делегирано - структурите на НЗОК, Фондовете, които финансират здравеопазването.Основният ни проблем е в това, че се разрушава солидарният модел на здравеопазване. Ако не разберем това ще понесем сериозни проблеми в бъдеще. Ако искаме да въведем правила за лечебните заведения, то нека се даде възможност на онези, които не функционират да влязат в една програма, било тя за концесия, била тя за приватизация и т.н." - смята д-р Марков.

Разрушен е принципът, че парите следват пациента, добави д-р Марков. Според него в България болестите следват парите.

"Там, където има финансиране, там се осигуряват средства и заради това в малките градове няма да има инвеститори." - поясни той.

50% от средствата в здравеопазването са пари, които не са официализирани в българската здравна система, съобщи той. По думите на д-р Виткова 50% от разходите са на светло, а доста голяма част са пари "под масата".