България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предсрочни парламентарни избори – по-скоро не

Един от основните проблеми на България е лошо функциониращите партии, твърди политологът Живко Георгиев

01.02.2016 | 15:43 Редактор: Ирина Георгиева
Предсрочни парламентарни избори – по-скоро не

По-голяма е вероятността да няма предсрочни парламентарни избори. Това прогнозира политологът Живко Георгиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му обаче някои от основните фактори, които определят политическата линия в момента не са едни от най-прогнозируемите, "така че изборите могат да ни изненадат".

"Трайна тенденция е партиите да се откъсват от своя базис и от така нареченото гражданско общество и това ги прави лош инструмент. Един от основните проблеми на България е лошо функциониращите партии." - поясни Георгиев.

Кабинетът Борисов 2 просъществува без солидни трусове и рокади достатъчно дълго за българското политическо време, добави политологът. Той отбеляза, че постът министър на образованието е един от най-рисковите в българската изпълнителна власт. 

"Образованието е една от системите с тежки проблеми. Непрекъснато се провят опити за реформи и рядко сме удовлетворение. Министър Танев се оказа в опасна за неговия стил медийно поведение ситуация, така че до голяма степен той се оказа първият е донякъде стечение на обстоятелствата." - посочи още експертът.

Много е вероятно да има следващи оставки, особено с приближаването на президентските избори, коментира политологът.

"Тъй като и РБ преосмисля перманентно позициите си за участие в сегашното управление, те са в зоната на риска. Така се случи, че една значителна част от министрите в тежките области са министри на РБ. Колкото повече РБ се опитва да търси своя идентичност, толкова се повишава рискът за министрите на РБ. Заради балансът ГЕРБ може да жертва и свои министри. Тези, които са най-спорни и предизвикват най-много гневни коментари в публичното пространство са достатъчно значими фигури в ГЕРБ, така че едва ли ще бъдат жертвани." - добави Георгиев.