Около 85% от плодовете и зеленчуците, които ядем са вносни, а само 15% са местно производство. Това коментираха председателя на Национален съюз на градинарите Слави Трифонов и представителят на производители и търговци Георги Василев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите им целта е да се скъси връзката между производителя, търговеца и потребителя.
"Връзката се скъса преди около 15 години. За съжаление ситуацията на пазара през последните години е около 15% местно производство и 85% внос. Този начин на търговия е по-скоро за тези плодове и зеленчуци, които са по-дълготрайни, а те са по-безвкусни, по-твърди и по-малко сочни." - поясни Трифонов.
Тенденцията е българският потребител да търси местните сортове и видове плодове и зеленчуци, добави Василев.
"Около 85% от зеленчуците и плодовете са внос, а огромната част по вкусови качества не съответстват на традициите и на вкусовите на българина. Нормално е той да търси българското, не само, защото е свикнал с него, а и защото е по-вкусно - продава се на третия-четвъртия ден от откъсването му. Докато вносните понякога ги употребяваме до 3 месеца, след като ги откъснем." - коментира Василев.
Чуйте целия разговор в следващото видео: