България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е на 16-то място по правна сигурност в Източна Европа

През последните 3 години представителите на бизнеса правят сравнение в тази област между 16 източно-европейски страни

28.01.2016 | 14:17 Редактор: Мария Аладжова
България е на 16-то място по правна сигурност в Източна Европа

Декларацията на десетте чуждестранни търговски камари в България случайно е съвпаднала с излизането на доклада на ЕК за напредъка на България. В това увериха Валентин Георгиев от Българо-американската търговска камара и д-р Митко Василев от Германо-българската индустриално търговска камара в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 28 януари. 

По думите им инвестициите от държавите, чиито бизнес представителства има на територията на България, са спечелили около 20 млрд. евро в подкрепа на българската икономика през последните десет години. 

Основната спънка при осъществяването на чужди инвестиции обаче се оказват подводните камъни в съдебната система на България. "Доверието в съдебната система е водещо при определянето на даден инвеститор за това дали да започне дейност в дадена страна", потвърди Валентин Георгиев. По думите му страната ни разполага с качествен човешки капитал, който привлича инвеститорите, но дори и този важен фактор не е достатъчен при липсата на върховенство на закона. 

Представителите на камарите проведоха среща с вицепремиерите и правосъдния министър Екатерина Захариева, за да предложат своя прочит на реформата.

Закона за съдебната власт трябва да бъде определян от съдиите и прокурорите, категоричен бе Георгиев, като обаче допълни, че представителите на бизнеса могат да предложат адекватна експертиза, що се отнася до търговския закон и гражданско-процесуалния кодекс.

От 2005 г. ежегодно се прави анкета на конюнктурата на бизнес климата в България, добави от своя страна д-р Митко Василев. По думите му резултатите от тази анкета се изпращат ежегодно до правителството и всички органи. "Това, което започнахме през последните 2-3 години е да се правят сравнение с 16 източно-европейски страни . По правна сигурност България е на 16-то място в света, а по прозрачнсот на обществените поръчки на 14-то място", поясни той.

Целият разговор по темата - във видеото!