България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Галя Кольовска: Случаят с Химко на практика не съществува

Коментар на синдика Галя Кольовска в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари

27.01.2016 | 15:51 Редактор: Мария Аладжова
Галя Кольовска: Случаят с Химко на практика не съществува

"Смятам, че случаят с "Химко" не съществува и е невъзможно наистина да се е случил", заяви синдикът Галя Кольовска в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари. В подкрепа на думите си тя посочи, че процедурата по осребряването на активите на дружеството е прозрачна и в този смисъл няма как преговорите около продажбата на предприятието да са останали скрити. 

Кольовска разясни каква е правовата процедура по оценяването и след това обявяването на предприятието на търг:

"Събранието на кредиторите избира оценител. Определя метода на продажба, метода на оценка - всичко. Това събрание на кредиторите се ръководи от съдия и цялата прожедура е под контрола на съда. Нито едно действие не минава без санкцията на съда. След това синдикът започва процедурата по осребряването с искане до съда, представяйки необходимите документи. Това искане е достъпно до всички", обясни Кольовска.

По думите ѝ търгът се обявява на официалния сайт на министерството на финансите, където съобщението е достъпно поне 14 дни. Друго съмнително обстоятелство според Кольовска е, че в електронен вариант в сайта на правосъдното министерство всеки може да проследи всяка стъпка, която е направена по осъществяването на сделката.

"Дори и да има поставени лица - това по никакъв начин не може да бъде свързано нито с процедурата нито със синдика", добави тя.

Целият разговор по темата "Химко" чуйте в следващото видео: