fallback

Ще пострада ли бизнесът от прилагането на данък уикенд?

Коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари

27.01.2016 | 15:11 Автор: Мария Аладжова

"Данък уикенд" е в допълнителна тежест, която ще се отрази зле на бизнеса, заяви управителя на "Риск Електроник" Йордан Кисьов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари. 

"Силно се съмнявам, че държавата ще замогне от плащането или неплащането на ДДС по този данък, но ще се вкара голям шум в системата и ще се дадат възможности за рекет от страна на чиновниците", поясни той, като допълни, че голяма част от представителите на бизнеса в България нямат ясна представа в какво точно се състои данъка.

В разговора се включи и дипломираният експерт и счетоводител Пламен Донев, който поясни, че нова концепция в данъчното облагане в България всъщност няма и т. нар. "данък уикенд" съществува от години.

По думите му до този момент НАП не е била така концентрирана в проверките си по отношението на използването на служебни активи за лични цели - практика, която се цели да бъде променена сега. 

В края на миналата година парламентът не прие пакет от законодателни промени, внесен именно от НАП. В този смисъл и новата данъчна практика е некоректна по отношение на данъкопладците, допълни Донев.

"В това обемно становище лиpswa цялостна концептуална издържаност, защото има доста спорни постановки. Администрацията се опитва да разшири ненужно много данъчната основа, т.е. обема от разходи върху които ще се събира допълнително ДДС. Нещо, което не отговаря изначално на принципите на европейското ДДС законодателство", заключи експертът.

Целият разговор чуйте в следващото видео:

 

fallback
Още от България сутрин
fallback