fallback

Алек Попов за словото и новите учебници

Коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари

27.01.2016 | 13:37 Автор: Мария Аладжова

Съвременната литература в учебните програми трябва да бъде много по-широко застъпена, за да насърчава учениците да четат и осмислят прочетеното. Това мнение сподели писателят Алек Попов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари.

Според него някои от разместванията в програмите по литература са логични. "Българската литература не е чак толкова голяма, не разполагаме с безкраен списък на автори", поясни той, като подчерта, че това се дължи на късния период на литературното възраждане в България.

Друга специфика на изучаваните от учениците български произведения е идеологическата натовареност на периодите, в които са били написани.  

"Излизаме от един много дълъг период на тоталитаризъм, когато важното беше да се накарат хората да мислят по един определен начин. Това продължи и след промените, когато този период не беше осмислен и след това преподаден правилно. За да се разберат някои произведения, учениците трябва първо да имат познания върху периода, в който са били написани.", поясни Попов.

По думите му не ниските заплати в сектора на образованието са основния проблем, заради който се допускат пропуски в преподаването в часовете по литература. Той изрази увереност, че учителите сами трябва да събуждат интереса на младите читатели, като разширяват кръгозора им с произведения от съвременни автори. Като пример за такива практики писателят посочи училищата в европейските държави, където редовно се организирали срещи на учениците със съвременни автори. 

Целият разговор с Алек Попов - във видеото!

 

fallback
Още от България сутрин
fallback