България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Защо ескалира агресията и как да се защитим?

Коментар в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 27 януари

27.01.2016 | 12:40 Редактор: Мария Аладжова
Защо ескалира агресията и как да се защитим?

Несъответствието между законите при продаването и използването на оръжията за защита, се дължи на пропуски в нормативната уредба. Това заяви Красимир Цветанов от Българската бодигард федерация в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Цветанов коментара случаите на насилие, които разтърсиха България през последните дни, сред които и смъртта на 18-годишния Тодор от Враца.

"Случаят във Враца е много показателен. 12 дни нямаме експертиза от какво е починал Тодор. Докато това не започне да става бързо, обществото няма да се успокои. To ще си мисли, че има задкулисие", поясни Цветанов.

Той отбеляза, че счита за ненормално редовите граждани да носят бокс със себе си, като подчерта, че неодобрението му идва от това, че границата между това дали човек се защитава или напада е много тънка. 

Въпреки това Цветанов призна, че напоследък все повече хора прибягват до оръжейните магазини, заради нарасналата агресия.

В гилдията пък наблюдават друг тренд, свързан със страха от мигрантите, който подтиква хората да си купуват средства за самозащита. В някои оръжейни магазини количествата боксове са изчерпани.

Спрейове, палки, електрошокове и боксове купуват хора от всички възрасти. Дамите и възрастните хора най-често търсели спрейове, а боксовете се купували предимно от мъже.

Целият разговор с Красимир Цветанов - във видеото!