България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

А. Ахмедов: Институцията Мюсюлманско изповедание има финансови затруднения

Вакъфските имоти не се продават и не се ипотекират, подчерта главният секретар на Главното мюфтийство в България

25.01.2016 | 15:18 Редактор: Ирина Георгиева
А. Ахмедов: Институцията Мюсюлманско изповедание има финансови затруднения

На редовната Национална мюсюлманска конференция на 24 януари всички политически формации бяха представени. Това е ясен знак, че институцията Мюсюлманско изповедание има естествената способност да обединява общността. Това коментира главният секретар на Главното мюфтийство в България Ахмед Ахмедов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му най-важната функция на Главното мюфтийство е да може да достига до всеки един член на мюсюлманската общност без да прави разлика в нейният етнос и политически възгледи.

"Политически аспирации винаги е имало и те ще продължат, тъй като институцията Мюсюлманско изповедание е фактор в държавата, но винаги се опитва да бъде балансьор и да запази суверенитета на представляваната от него общност. Институцията Мюсюлманско изповедание няма да бъде балансьор между двете политически партии, които се очертават след събитията в ДПС, защото това не е тяхна функция, а политиката се развива в сферата на политиката." - коментира Ахмедов.

Вакъфските имоти не се продават и не се ипотекират, подчерта главният секретар на Главното мюфтийство в България. По думите му вакъфската цивилизация на мюсюлманската общност в България е с над 100 годишна история. Тя е с една единствена цел, за да може да служи за развитието на мюсюлманската общност, независимо дали е стопанска сграда, джамия или прилежащо училище, поясни той.

"По доклада на Главния мюфтия, имотите в актива на изповеданието са над 3000, но 1500 от тях са джамии и малки осведомителни сгради. Другите са стопански сгради, гори, обработваеми земи - неща, завещани от дедите ни с единственото право да могат да се ползват и преотдават под наем с приходи за изповеданието." - добави Ахмедов.

Институцията Мюсюлманско изповедание има много сериозно финансово затруднение, съобщи Ахмедов. Той поясни, че бюджетът на Изповеданието се формира от няколко пера - това са приходите от вакъфските имоти, от даренията от общността, приходите от даренията от чужбина и от своята много малка търговска дейност - книги и списания.

"През последните години работим по този проблем и отчитаме ръст с 263%. Това идва от адекватното стопанисване на вакъфските имоти, голяма част от договорите, сключени с наемодатели, за които не знаехме. Благодарение на централизацията успяхме да окрупним тези договори от наеми и приходи, съответно да може да бъде всичко прозрачно." - допълни Ахмедов.

Справянето с радикалния ислям е един от най-важните на приоритети на Изповеданието, насочени навътре и навън към общността, тъй като функцията му е да парира именно такива радикални възприятия на различни тематики, коментира Ахмедов.

"Официалната позиция на Институцията е срещу тероризма, подплатен с ислямския канон. Нещо, което не приемаме и на което се противопоставяме. Опитваме се с всички сили и средства да привантираме. С много, ясен, категоричен и последователен контрол върху това, което се изповядва от нашите имами в България." - добави той.