България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

З. Хорозов: Лавина може да се предизвика от незнание и безотговорност

Там, където има сняг и наклон - има шанс от лавина, подчерта Хорозов

22.01.2016 | 16:08 Редактор: Ирина Георгиева
З. Хорозов: Лавина може да се предизвика от незнание и безотговорност

Лавина може да се предизвика от незнание или заради безотговорност. Това заяви Запрян Хорозов, дежурен в ПСС към БЧК в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му в момента съществува значителна лавинна опасност заради падналия през последните дни сняг, ниските температури и силните ветрове, които духат по билата.

Не трябва да се преминават местата, обозначени като лавина опасност, подчерта Хорозов и го сравни с пресичането на улица на червен светофар. По думите му всеки има право да прави нощни походи или каквито иска, но трябва да бъде подготвен за тях.

"Това, което всеки иска да прави във високата планина - каквато и да е дейност - туризъм, сноуборд, ски, катерене, алпинизъм - със сигурност трябва да мине едно елементарно начално обучение по това как се ходи във високата планина и всичките принципи, лавинна безопасност, да познава тези уреди, за които става въпрос - не са само лавинните трансивъри, има и устройства, които да ви изкарат от лавината и т.н. Целият този комплекс от знания и обучение предварително. Необходима екипировка. Преценка на самия човек, който малко или много вече е опитен. Вслушване в съвети. Проверка на метеорологичната състояние дни преди планираното начинание. Целият този комплекс дава една малко по-голяма сигурност и реална преценка на обстоятелствата, за да се постигне нещо добро." - добави алпинистът Кирил Русев от Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Там, където има сняг и наклон - има шанс от лавина, подчерта Хорозов. По думите му всички подветрени склонове са опасни.