fallback

Проф. Корсун: Доказани са 13 случая на свински грип в България

Броят на заразените ежедневно се увеличава, добави тя

20.01.2016 | 16:59 Автор: Ирина Георгиева

Броят на доказаните вируси от пандемичния грипен вирус или от така нар. "свински грип" се увеличават ежедневно - вече са регистрирани 13 случая. Това съобщи проф. Нели Корсун, обзавеждащ към Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите й основно случаите са в София, Габрово и Сливен - малки деца до 3 год. и млади хора.

"Болните да се обърнат към личния лекар или педиатъра. Те най-добре ще преценят състоянието на пациента и ще назначи съответното лечение. Не трябва да има самолечение." - препоръча проф. Корсун.

"Свинският груп" отдавна е познат, коментира проф.Корсун. Тя отбеляза, че вирусът съществува от 2009г., когато причини пандемията и оттогава се доказа всяка година с различна честота. 

"През 2016г. по данни на европейските страни и България, той има доминиращо разпространение в Европа. Повечето европейски страни доказват голяма честота на този вирус. В страни като Турция, Украйна, Армения и Израел се съобщават за множество тежки, дори и смъртни случаи, причинени от този вирус. Той обаче не е по-тежък от обичайните сезонни грипни вируси." - поясни проф. Корсун.

Обикновените грипни вируси са три вида - те са включени в състава на противогрипните ваксини, добави експертът. Тя заяви, че между тях няма голяма разлика в клиничното протичане.

"Симптомите на грипа са ясни - началото е остро, дори внезапно, най-често с висока, дори повишена температура - над 38 градуса, възпалено гърло, кашлица, болки в ставите и мускулите, може да има хрема, но не задължително. Много силна отпадналост и слабост. Те се препокриват със синптомите на множество други респираторни вирусни инфекции, но за разлика от тях вирусът протича по-тежко." - коментира проф. Корсун.

Ваксиналното покритие в България е едно от най-ниските в Европа, съобщи проф. Корсун.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback