България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Близо 8 хиляди студенти заминават на бригада в САЩ годишно

Коментар на Борислав Милков и Методи Методиев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

20.01.2016 | 14:26 Редактор: Мария Аладжова
Близо 8 хиляди студенти заминават на бригада в САЩ годишно

Между 6 и 8 хил. български студенти заминават на бригада в САЩ всяка година. Тези данни представи Борислав Милков, мениджър обмен на програми САЩ, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 20 януари. Случаите на отказани визи на студенти били изключително малко - около 2 - 5%, допълни той. По думите му Американският държавен департамент е много добре настроен към студентските програми за работа. Условията към студентите са да са записани в редовна форма на обучение и да поддържат успеха си, тъй като това също влияе на решението на визовия офицер, поясни Милков.

В същото време е широко разпространено заблуждението, че евентуалното отпадане на визите за САЩ, ще улесни достъпа до работните места там, каза от своя страна Методи Методиев - управител на фирма за работа в чужбина.

"Много често българите мислят, че ако визите бъдат свалени, те ще могат да работят в САЩ. Всъщност единственото ограничение, което отпада, е за пътуване", обясни Методиев. Коментарът му беше предизвикан от вчерашната визита на зам.-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд, с която беше отворена темата за възможностите за отпадане на визите между двете страни.