fallback

Я. Каролев: Карането на ски извън писта е опасно без нужната техника и знания

Първите хубави дни след дълъг снеговалеж са най-опасни, защото са предпоставка за образуването на лавини, добави М. Данков

19.01.2016 | 15:44 Автор: Ирина Георгиева

Карането на ски и на сноуборд извън писта е много по-сложно от това, което е на обработените терени. Това обясни планинският спасител от Планинската спасителна служба към БЧК Явор Каролев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му за каране извън писти са нужни много количество знания и техники.

"Хората, които го правят редовно се обучават за това нещо. Обикновено проблемът в Банско е, че хора, които се качват с лифт и са карали само на писта влизат и на необработени терени, което е предпоставка за големи нещастия." - обясни Каролев.

Първите хубави дни след дълъг снеговалеж са най-опасни, защото са предпоставка за образуването на лавини, добави алпинистът Милен Данков. Той обясни, че по това време снегът все още не се е трансформирал, склоновете са тежки и новият сняг трябва да се остави полека да изтече. За всички, които карат извън писта е нужен предавател, който излъчва радио вълна, добави Данков.

"Просто устройство, което всеки един скиор трябва да носи със себе си. Когато някой е затрупан - това е един от ударите, с които той може да бъде намерен." - поясни Данков.

Между 20-30 минути до час е интервалът, в който човек може да оживее, ако е затрупан от лавина, сочи статистиката, цитирана от Данков. 

 

fallback
Още от България сутрин
fallback