fallback

М. Димитров: За година в София ще дадем с 360 лева повече за гориво спрямо Варна

Сривът на цената на черното злато вече дава много сериозни отражения, добави Иван Нончев

19.01.2016 | 14:52 Автор: Ирина Георгиева

Сривът на цената на черното злато вече дава много сериозни отражения. Това коментира журналистът на Bloomberg TV Bulgaria Иван Нончев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. По думите му в момента няма голям петролен износител, който да не е губещ -  "като започнем от Русия, Венецуела, а и в самият ОПЕК се чуват много различни гласове".

"Ако говорим за ниво потребители можем да погледнем какво се случва в САЩ - там един галон гориво се продава 1,80$, което не се е случвало от години. Много сериозно поевтиняване. Има петрол, който стои по танкерите в момента и няма купувач, търсене, тъй като предлагането многократно надвишава заявеното търсене на пазара." - добави Нончев.

Иран твърдо заяви, че се връща на петролния пазар, отбеляза журналистът. По думите му не е ясно обаче къде ще го направи и кои ще са основните му партньори, тъй като голяма част от световните петролни пазари са доста наситени - Азия, Европа, както и Ирак.

"Без всякакво съмнение спадът на цените на петролните продукти в България не отразява спада на цената на петрола." - добави депутатът от РБ Мартин Димитров.

"Цената на петрола има 11-годишен минимум, а цените на бензина и дизела без данъците, акцизите и ДДС-то са едни от най-високите в Европа." - поясни Димитров.

"Ако в момента едно семейство живее във Варна, където горивата са с 30 стотинки. по-евтини на годишна база, то ще харчи с 360 лева по-малко спрямо София и Пловдив при изминати около 15 000 км на година. Представете си каква диспропорция се получава." - даде за пример реформаторът.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback