България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Г. Добринов за агресията: По-лесната част от живота е когато нямаме ценности, а рушим

Канализирането на енергията особено в тийнейджърска възраст е един изключително важен момент, добави Р. Ралчев

19.01.2016 | 14:19 Редактор: Ирина Георгиева
Г. Добринов за агресията: По-лесната част от живота е когато нямаме ценности, а рушим

Когато млад човек стане насилник - причината се търси в семейството и заобикалящата го култура. Това обясни психологът Георги Добринов в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него по-лесно в живота е когато нямаме ценности и рушим - "по-лесно е счупиш една тухла, отколкото да я направиш".

"Когато има криза, субектите, които се намират в нея не знаят какви действия да предприемат. Поради тази причина хората, които правят тези актове на насилие, нямат в себе си сигурност. Това по никакъв начин обаче не ги оневинява. Престъплението си е престъпление. За да се стигне до този момент има много несвършена работа." - добави Добринов.

Според психолога вижда се една безнаказаност не само на престъпниците, а на всички нива - това е едно заучаване на хората, че има безнаказаност.

Канализирането на енергията особено в тийнейджърска възраст е един изключително важен момент за всеки един юноша - там някъде се къса връзката със семейството и донякъде с обществото, добави експертът по сигурността Румен Ралчев. Той коментира и това, че винаги е възможно масовите безредици и контролът върху група хора да бъде изпуснат.

"Когато има масови събирания и особено с цел някаква ескалация, напрежение, което се очаква или вече има - хората сме така устроени, че губим контрола си и има много наблюдения затова. Има данни за хора, които никога не са извършвали нещо нередно, но в такива обстоятелства, повлечени от тълпата и от организаторите правят такива безобразия, че не могат да се познаят." - добави Добринов.