fallback

Снегът прати 90 души в Пирогов през изминалото денонощие

Хората, които не могат да стигнат до работното си място заради снега, имат право на обезщетение

19.01.2016 | 11:18 Автор: Ирина Георгиева

Над 90 души, пострадали заради снега са потърсили помощ в травматологията в Пирогов през изминалото денонощие, а близо 30 от тях са останали за болнично лечение. През почивните дни 250 души са минали през отделението като 45 от тях са останали в болницата за лечение.

Обезщетение

Хората, които не могат да стигнат до работните си места заради пътната обстановка, имат право на обезщетение от работодателите си, предвижда Трудовият кодекс. Работодателят трябва да изплати на служителите си, които не могат да стигнат до работата си, 50 на сто от брутното трудово възнаграждение за времето, през което са били възпрепятствани да работят, но не по-малко от 75 на сто от минималната работна заплата за страната. За целта трябва да си вземат служебна бележка от кмета на населеното място или Общинския съвет.

Получаване на травма заради непочистен сняг

Ако стане инцидент, при който някой падне и си счупи крак или ръка, той може да потърси съдебна отговорност и съответно обезщетение за увреждането. Напоследък има много такива дела, посочи адвокат Веселин Пенчев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

"При едно съвкупно четене на законодателството, защото това не е уредено само с един нормативен акт, а в няколко закона - Закона за пътищата, Закона за движение по пътищата и Закона за водите. Така или иначе поддържането на пътищата и на прилежащата им публична инфраструктура е на Общината. Съответно всички увреждания, получени по някакъв начин на публично място може да предявят претенция за обезщетение към Общината и съответно тези болки, страдания, включително и имуществени вреди, които са претърпели вследствие на увреждането - да потърсят някаква парична обезвреда. Има няколко характеристики, които носи общината. Те са уредени в полза на пострадалото лице." - поясни Пенчев.

Положително е, че гражданинът не би следвало да се интересува, кое длъжностно лице не си е свършило работата, подчерта Пенчев.

"При наличие на противоправен резултат такива ранявания са в такъв резултат, защото пострадалото лице търпи вреди - оттам нататък отговорността на Общината е налице. За разлика от тази на обикновените длъжници е безвиновна, тоест тя не може да се екскулпира, въз основа на това, че много е настоявала и е положила всички усилия - тази дейност я е прехвърлило на трето лице и т.н." - обясни Пенчев.

Почти винаги отговорност носи общината, а впоследствие, когато тя заплати обезщетението или в рамките на същото дело тя може да има регресни претенции - например към почистващите фирма или към общинските служители, които е трябвало да свършат съответната работа, добави адвокатът. По думите му правата на пострадалото лице не бива да се ограничават като то бъде принуждавано да издирва друг виновникът.

"Обезщетенията не са в размерите като например от американските филми. В българската правна система и практика е приет принципът за обезщетяване на конкретните вреди, които са пряка и непосредствена последица от увреждането, тоест не се касае за някакви определени суми, а за вреди, които са доказани в рамките на процеса." - отбеляза Пенчев.  

Адвокатът посъветва потърпевшите, когато претърпят злополука веднага да започнат да събират доказателства - свидетели, терапия, рехабилитация.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback