България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Долашка: Един лекарствен препарат преминава през три етапа на проверка

В България най-вече се правят клинични изпитвания

18.01.2016 | 16:29 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Долашка: Един лекарствен препарат преминава през три етапа на проверка

Един лекарствен препарат преминава през три етапа на проверка. Това коментира доц. Павлина Долашка от БАН в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. 

"Първият етап преминава като лекарственият препарат се тества върху определн брой здрави хора, за да се види дали има някаква проблем и дали е опасен. За да се стигне до този етап всеки един лекарствен препарат минава през редица изследвания - лабораторни, какво се съдържа в него. Преди това се тества върху по-нисши същества като например хамстери, а след това върху хора." - поясни доц. Долашка.

Във Франция всяка година се тестват 1700 нови лекарствени препарати, посочи доц. Долашка.

Случаят във Франция

Пациентът или е предозирал дозата, или е комбинирал с нещо друго, коментира доц. Долашка по повод информацията, че един човек е почина, а други четирима са приети в болница след изпитването на лекарства.

"Смятам, че проблемът не е в лекарствения препарат. Той се е тествал върху 90 човека през юли, а се появяват първите синптоми през януари - след шест месеца. До тези шест месеца, ако е имало някакво проблем, той е трябвало да се прояви." - смята доц. Долашка.

Лабораторията, където е тествано лекарството е създадена през 1989г. и е тествала стотици лекарства, посочи експертът.

Изпитване на лекарства в България

В България има фирми, които тестват лекарства, но български лекарствени препарати в България не могат да се тестват, поясни доц. Долашка. По думите й това струва много скъпо, а озаконяването на един такъв лекарствен препарат е около 4-5 години.

В България най-вече се правят клинични изпитвания.