България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Бобев: В Македония има натрупване на проблеми, а през 2015г. се добавиха нови

Парламентарните избори ще бъдат на 24 април

18.01.2016 | 15:56 Редактор: Ирина Георгиева
Доц. Бобев: В Македония има натрупване на проблеми, а през 2015г. се добавиха нови

Предсрочните парламентарни избори в Македония най-вероятно ще се проведат на 24 април и ще бъдат съпроводени с наблюдателните мисии на ОССЕ. Това прогнозира балканистът доц. Боби Бобев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него изборите най-вероятно ще бъдат спечелени от партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ.

"Въпреки че основният опозиционен лидер Зоран Заев протестира изпълнението на това споразумение и заяви, че ако не се вземат допълнително мерки неговата партия ще откаже да участва в изборите, фиксирани за 24 април, но по всичко личи, че договореностите ще се спазят и ще има избори." - добави доц. Бобев.

Балканистът не очаква опозицията в лицето на разбития Социалдемократически съюз да извлече особени облаги от изборите. Интересно му е обаче да види дали ще има някакви промени сред албанците, защото "частично изпълненото Охридско споразумение там доведе до засилването на позициите на местните власти"През последните години се вижда, че бивши кметове - албанци започват да формират сериозни политически партии, добави доц. Бобев. Разделението на албанския електорат в гласуването води до това, че винаги в управлението има албанска партия. 

Македония е проблемна точка в региона и на континента, смята доц. Бобев. По думите му там има натрупване на проблеми.

"Досега Македония съществува и според мен е полезно, защото това е една от най-критичните точки в региона. Теоретично може да се дестабилизира. Там има постоянно натрупване на проблеми, а през последната година се добавиха и нови. Във вътрешнополитически план това бяха флашките - неща, с които и България има опит. Вътрешнополитическите компромати. Във външнополитически план да не забравяме, че върху Македония се стовари бремето на бежанската криза и тя се справя с този проблем - успя да промени законодателството си и да я удържи." - обясни доц. Бобев.

Емил Димитриев все още не е поел властта в Македония, а беше номиниран от партията си, поясни доц. Бобев. Той припомни, че това беше елемент от Споразумението от първите от лятото на 2015г. и една по една се изпълняват постигнатите договорености по принцип и активното съдействие ЕС.