fallback

Д. Дудев: Да се направят индивидуални договори с Топлофикация София

Какви правни съвети даде адвокат Георгиев при дело между Топлофикация София и гражданите?

18.01.2016 | 14:06 Автор: Ирина Георгиева

Да се направят индивидуални договори на "Топлофикация" София с всеки един потребител. Това призова създателят на Движение за граждански контрол Дончо Дудев в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според него трябва да се изясни реалното количество, което плащаме и да знаем всеки месец - да можем да предвидим какво плащаме и колко ще ни коства.

"Не може да нямаш радиатори и да плащаш сградна инсталация и то неясно колко." - добави Дудев.

Масово е практиката да има осъдени хора без да са уведомени, коментира Дудев. По думите му след това се плащат многократно по-високи суми.

"Действително има разноски, които се дължат след производството и те понякога са доста сериозни като размер. Има много дела срещу "Топлофикация". Заведени са много дела и от двете страни - както гражданинът е завел към "Топлофикация", така и обратното." - коментира адвокат Светлин Георгиев.

Георгиев подчерта, че има спечелени дела срещу "Топлофикация" София и те са доста.

"Когато сме в позицията на неплатени месечни задължения, трябва да се знае, че няма погасителна давност и "Топлофикация" не завежда такива дела. Те единствено претендират един прогнозен дял, който е в завишен размер от реалното потребление. Когато се отиде на съд се намалява това задължение според изравнителните сметки, но много трудно може да изчезне дял." - поясни Георгиев.

Гражданите са обречени в битката с "Топлофикация" София, ако не използват услугите на адвокат, смята Георгиев.

"Основни съвети към потребителите - да следят изравнителните си сметки, да са внимателни какво им се връчва в съда и най-вече да не го пренебрегват, защото едно пренебрежение понякога им струва между 1000 и 2000 лева отгоре след като приключи съдебният процес и се стигне до съдебен изпълнител. Между 6 месеца и 1 година е темпото, с което се разглеждат тези дела." - коментира още Георгиев.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback