България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Закъсняла ли е Европа с мерките за бежанците?

Коментар на Мохамед Ибрахим и Христо Петров в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR

14.01.2016 | 13:39 Редактор: Мария Аладжова
Закъсняла ли е Европа с мерките за бежанците?

Представителя на сирийската общност в България Мохамед Ибрахим отправи обвинения към политическите сили в Европа, които по думите му не са реагирали навременно на зараждащата се бежанска криза. Ибрахим, заедно с анализатора и журналист Христо Петров, коментираха серията от атентати в Турция и Джакарта през последните дни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR на 14 януари. Според него началният тласък на бежанския поток е бил изкуствено провокиран:

"В Турция имаше построени палаткови лагери преди конфликта в Сирия. Заради политически цели хората са изтласкани, за да покажат, че там диктатор", поясни Ибрахим. По думите му, когато първоначално в България са влезли 15 хил. души, в Белгия по същото време броят на бежанците е бил значително по-малък. Ибрахим постави под съмнения ефективността на реакцията от страна на Европа и помощта към България за справяне с проблема. 

По темата се включи и Христо Петров, който обясни, че в основата на идеологията, изповядвана от екстремистките организации, се коренели разединението на мюсюлманската общност и рекрутирането на нови бойци. "Ние трябва да сме наясно, че престъпниците са вече в Европа. Това не е подкрепено с никакво държавно

Още по темата

решение и никакви конкретни действия не са предприети", отбеляза той, като за пример посочи, Норвегия, откъдето преди 2 седмици са били депортирани 800 нелегални мигранти, вследствие на което, според думите му, престъпността е паднала с 30%.  

През последните три дни светът беше разтърсен от три нови атентата - два в Турция и един в индонезийската столица Джакарта, при който загинаха седем души.