Прясно изцедените сокове стават все по-популярни. Според експерти дори се превръщат в модна тенденция при храненето. Решихме да проверим как се приготвят фрешовете и дали се спазват хигиенните изисквания. Специалистите съветват да се обръща внимание на хигиената във фреш баровете. Служителите, които приготвят сокове задължително трябва да бъдат с чисти ръце или да използват ръкавици и в помещенията трябва да има течаща вода.
В някои магазини фрешовете са предварително приготвени и се продават бутилирани. Това обаче крие рискове.
„Там може да се слага нереален срок на годност, нереален срок на кога е приготвен продукта и няма абсолютно никаква гаранция дали този фреш е направен днес и дали трайността му е наистина 24 часа“, коментира Нелина Върбанова, управител на магазин за фрешове.
Последната проверка на Българската агенция по безопаснот на храните за качеството на плодовете във фреш баровете е преди празниците, но не са открити нарушения.
Подробности в репортажа на Анита Соколова и оператора Ангел Пешков: